‘Sharia4Belgium was voorbereiding op gewapende strijd in Syrië’

Opnieuw 15 jaar cel gevorderd voor Fouad Belkacem

Opnieuw 15 jaar cel gevorderd voor Fouad Belkacem

Fouad Belkacem (archieffoto) Foto: BELGA

Voor het hof van beroep in Antwerpen is het terrorismeproces van Sharia4Belgium gestart. Het parket heeft de maximumstraf van vijftien jaar cel en 60.000 euro boete gevorderd voor Fouad Belkacem, de leider van Sharia4Belgium.

Van de oorspronkelijk 45 beklaagden, van wie het merendeel verstek liet gaan omdat ze in Syrië zitten of overleden zijn, tekenden er vier beroep aan: Fouad Belkacem (33), Houssien E. (24), Mohamed E.Y. (31) en Said M. (37).

De correctionele rechtbank zei in februari dat Sharia4Belgium een terroristische groepering is. Belkacem was de oprichter en leider en werd verantwoordelijk gesteld voor de radicalisering van de jongeren die naar Syrië vertrokken. 'In naam van een verwerpelijke interpretatie van de islam werden vele slachtoffers gemaakt', sprak federaal procureur Ann Fransen. 

Het openbaar ministerie had vijftien jaar cel gevorderd tegen Belkacem, maar hij kreeg uiteindelijk twaalf jaar cel en een boete van 30.000 euro. Ook in beroep vraagt het parket vijftien jaar cel en een boete van 60.000 euro. 'Dat zijn strengere straffen dan waartoe ze uiteindelijk veroordeeld werden, maar ik zie het als mijn plicht om onze maatschappij te beschermen tegen netwerken als Sharia4Belgium', zei Fransen.

Na de middagpauze pleiten de advocaten van Fouad Belkacem.

 

Kalifaat

Wat het federaal parket betreft, is Sharia4Belgium zonder twijfel een terroristische groep. Fransen verwees daarbij naar de jihadistische salafistische ideologie waarmee de organisatie dweepte en waarmee de gerekruteerde jonge moslims geïndoctrineerd werden. ‘Sharia4Belgium was de voorbereiding op de gewapende strijd in Syrië’, zei ze. ‘Het doel? Het omverwerpen met geweld van de bestaande politieke regimes en ze te vervangen door een kalifaat, een totalitaire islamitische staat waarbij alleen de islamitische wetgeving of sharia telt.’

De meeste leden, behalve Belkacem, vertrokken vanaf augustus 2012 naar Syrië, waar ze zich aansloten bij terroristische groepen. Uit afgeluisterde telefoongesprekken en verklaringen van teruggekeerde Syriëstrijders blijkt volgens het federaal parket duidelijk dat ook de leden van Sharia4Belgium daar aan terroristische activiteiten deelnemen.

Corrigeer

IN HET NIEUWS

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees