OVERZICHT. Zo oud zijn de inwoners van uw gemeente

OVERZICHT. Zo oud zijn de inwoners van uw gemeente
Als het om de meest grijze gemeenten van Vlaanderen gaat, spannen de kustgemeenten samen de kroon. Bij uitbreiding wonen in nagenoeg alle West-Vlaamse gemeenten meer 65plussers dan het gemiddelde voor Vlaanderen en Brussel. De hoofdstad en de randgemeenten kleuren dan weer opvallend groen, zo blijkt uit cijfers van de federale overheidsdienst Economie.

De appartementen in de kustgemeenten lokken traditioneel heel wat senioren, en dat blijkt ook uit de cijfers. Absolute koploper is Koksijde, waar liefst 35 procent van de inwoners al de wettelijke pensioenleeftijd gepasseerd is. "We zijn blij dat die mensen hier zijn", zegt burgemeester Marc Vanden Bussche (Open VLD). "Ze hebben geld, ze zijn actief en ze doen de boel hier floreren."

In Machelen is eén op de drie inwoners dan weer jonger dan 24. Daarmee is het – het piepkleine Spiere-Helkijn en een resem gemeenten in het Brusselse Gewest even buiten beschouwing gelaten – de Vlaamse gemeente met het hoogste percentage jongeren. "Er komen hier zeer veel gezinnen met jonge kinderen wonen, van alle strekkingen en nationaliteiten", zegt schepen van Jeugd Marco Verberckmoes (Groen). "Dat brengt wel wat problemen mee, al die jonge gasten, al die verschillende culturen ook. Maar veel meer nog dan de mogelijke overlast ervan zien we er de voordelen van in: het is hier een dynamische bende."

En waarom kiezen al die jonge gezinnen dan voor Machelen, in de Brusselse rand? "Dicht bij de hoofdstad, maar toch ver genoeg om er niet alle nadelen van te hebben", zegt Verberckmoes. “En we zijn goed bereikbaar met het openbaar vervoer en de gemeentebelastingen liggen bij de laagste van Vlaanderen."

Bekijk op deze kaart hoe oud uw gemeente is:
Grijze gemeenten tellen meer 65plussers dan het gemiddelde voor Vlaanderen en Brussel (18,3%), groene gemeenten tellen er minder.
Klik hier voor gedetailleerde cijfers over de leeftijd van alle inwoners per gemeente.

Corrigeer

NIEUWS