Hayabusa wint Olympische Spelen voor militairen

Hayabusa wint Olympische Spelen voor militairen

Hayabusa is ook de regerende Belgische kampioen en de wereldkampioen bij de militairen. Foto: hns

Diest -

Hayabusa, het topsportteam valschermspringen van Defensie uit Schaffen, heeft goud behaald op de militaire wereldspelen te Mungyeong in Zuid-Korea.

De militaire wereldspelen vinden om de vier jaar plaats en worden beschouwd als de Olympische Spelen voor militairen.

Er namen 32 landen deel aan de discipline valschermspringen. Het team van Qatar werd tweede en Duitsland derde. Voor de broers David en Andy Grauwels was het al de derde zege op rij in deze competitie. In 2007 werden ze kampioen in India, in 2011 in Brazilië en dit jaar in Zuid-Korea.

Hayabusa is ook de huidige Belgische kampioen en de wereldkampioen bij de militairen, in de open burgercategorie en in de windtunnel. Toch is deze overwinning niet evident. De ploegen worden gedropt op een hoogte van 3.000 meter en moeten binnen 35 seconden zo veel mogelijk opgelegde oefeningen uitvoeren. De vijfde man filmt alle bewegingen en die beelden worden beoordeeld door een jury.

Intense training

Hayabusa kon terug vallen op jarenlang ingeoefende automatismen, maar vorig jaar stopte een van de vaste teamleden. Reservespringer Jeroen Nollet moest in recordtijd ingepast worden in het team. Dat vergde maandenlang intens trainen maar met resultaat. Op 22 oktober verdedigt Hayabusa de wereldtitel in de windtunnel in het Tsjechische Praag.

De ploeg is een geslaagd voorbeeld van topsport binnen defensie. De vier teamleden hebben ook een sterke meerwaarde voor de springschool in Schaffen. Ze geven hun ervaring door aan de dispatchers die verantwoordelijk zijn voor de opleiding valschermspringen van Belgische en Nederlandse para‘s. Verder zijn ze ook betrokken bij de ontwikkeling van veiliger materiaal en procedures.

Corrigeer

Doe de stemcheck van Het Nieuwsblad en ontdek met welke partij jij het best overeenkomt.

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio