Nieuwe onthulling NASA: 'Ook Pluto bevat ijswater'

Rond dwergplaneet Pluto is een soort blauwe gloed te zien, blijkt uit beelden van ruimtesonde New Horizons. Foto: nasa

Nog geen twee weken na de vondst van water op Mars komt de NASA opnieuw met een onthulling. Over Pluto deze keer. De dwergplaneet zou ijswater bevatten, aldus de Amerikaanse ruimtevaartorganisatie donderdag. Ondertussen heeft New Horizons, de ruimtesonde die in 2006 vertrokken is naar Pluto, voor het eerst ook kleurenfoto's doorgestuurd. Daarop is onder meer een soort blauwe gloed te zien rond de dwergplaneet.

Het nieuws dat er stromend water was ontdekt op de rode planeet Mars hield twee weken geleden heel de wereld in de ban. En nu is dus de dwergplaneet Pluto aan de beurt. Een paar dagen gelden gaf NASA al nieuwe beelden vrij van het oppervlakte van Charon, de grootste maan van Pluto. De eindresultaten van de operatie ‘New Horizons’ toonde een gevarieerd landschap met een canyon, valleien en hellingen.

‘Deze wereld leeft’, liet planetoloog en hoofdonderzoeker Alan Stern toen weten aan de Britse krant The Guardian. De veronderstelling is dat een ondergrondse bevroren oceaan de oppervlakte zo gevormd heeft. En waar water is of was, stijgt de kans op levende organismen. 

De ijzige planeet Pluto heeft naast Charon nog vier andere manen: Hydra, Nix, Kerberos en Styx. Na een meer dan negen jaar durende reis was New Horizons in juli als eerste aardse ruimtesonde voorbij Pluto, aan het uiteinde van ons zonnestelsel, gevlogen en werd de dwergplaneet en omgeving met verschillende wetenschappelijke instrumenten onderzocht.

Historisch jaar

2015 wordt een historisch jaar voor de NASA. Naast de doorbraken in de onderzoeken naar Mars en Plutokwam de NASA ook met de ontdekking van Kepler 452b ofwel ‘Aarde 2.0’, de meest aarde-achtige planeet ooit. De NASA verleende haar expertise ook aan de Hollywoodfilm ‘The Martian’, waarin Matt Damon een astronaut speelt die moet overleven op Mars. De release van de film zet de ruimtevaart nog eens extra in de kijker bij een breed publiek.

Corrigeer