Mama

Gynaecologen waarschuwen voor schadelijke chemicaliën

Gynaecologen waarschuwen voor schadelijke chemicaliën
De voorbije veertig jaar werden we meer dan ooit blootgesteld aan

giftige chemicaliën en dat kan nefaste gevolgen hebben voor onze gezondheid. Vooral zwangere vrouwen en (ongeboren) baby’s zijn gevoelig voor de schadelijke effecten ervan. Dat zei professor Linda Giudice, verbonden aan de universiteit van Californië, dinsdag tijdens de Internationale Federatie voor Gynaecologie en Verloskunde (FIGO) in Vancouver.

‘De wetenschap toont aan dat baby’s vaak al ‘vervuild’ zijn als ze geboren worden. In de prenatale periode zijn kinderen heel kwetsbaar en eens ze kunnen kruipen, komen ze meer in contact met verontreinigende stoffen. Onze vloeren liggen er vol van’, zei Giudice.

De professor voegt eraan toe dat de schadelijke chemicaliën ons lichaam binnendringen als we ademen, eten, drinken maar ook onze huid neemt ze op. Bij zwangere vrouwen bereiken ze de placenta en ze worden doorgegeven door borstvoeding. In het ergste geval kunnen de stoffen

een miskraam, vertraagde ontwikkeling, misvorming van geslachtsorganen, problematische ontwikkeling van het zenuwstelsel, kanker, aandachts- en gedragsstoornissen in de hand werken.

Volgens haar zal de blootstelling aan schadelijke chemicaliën de komende jaren niet verminderen. Integendeel, landen in Azië en ontwikkelingslanden zullen ze net meer gaan produceren en gebruiken. ‘Het zal niet volstaan om chemische stoffen zoals ftalaten en PCB’s te ontlopen. De Figo raadt dokters en vroedvrouwen wereldwijd aan om te streven naar een beleid dat de blootstelling aan giftige stoffen terugdringt en van milieugezondheid een prioriteit maakt in hun werk’, klonk het.

Wat je volgens Giudice zelf wel kan doen om de blootstelling aan verontreinigende stoffen te beperken? Mijd haarverf met donkere en rode kleurstoffen en verwarm voedsel niet in plastic kommetjes in de magnetron. Er zijn ook aanwijzingen dat plastic waterflesjes schadelijke stoffen verspreiden wanneer ze worden blootgesteld aan temperatuurschommelingen.

Corrigeer

Het beste van Enkel voor abonnees