Gentse ‘Wijkwerf’ helpt 50 huizen energiezuiniger maken

Gentse ‘Wijkwerf’ helpt 50 huizen energiezuiniger maken

De mensen achter EnerGent in 2013 Foto: Frederiek Vande Velde

Gent -

Bewoners van de Gentse wijk Macharius-Heirnis die hun huis energiezuiniger willen maken, maar opzien tegen de rompslomp, kunnen vanaf dit najaar terecht bij de Wijkwerf. Met steun van de Koning Boudewijnstichting en de stad Gent wierven de Gentse energiecoöperatie EnerGent en de Buren van de Abdij een halftijdse medewerker aan die werken in vijftig woningen zal coördineren.

'Buurtbewoners kunnen bij de Wijkwerf terecht voor info en ondersteuning voor vijf geselecteerde werken', verduidelijkt coördinator Ben Bleys. Het gaat om een hellend dak isoleren aan de binnen- of buitenkant, zoldervloer isoleren, gevelisolatie aanbrengen of het vervangen van enkel glas door superisolerend glas.

Door dat samen via de Wijkwerf te doen, vergt een renovatie dus minder zorgen voor huiseigenaren of verhuurders. Samen met de Milieuadvieswinkel van het Gents MilieuFront worden woningen gratis gescreend op de beste energiezuinige maatregelen. Wijkwerf zorgt daarna voor een geschikte aannemer, de best mogelijke prijs en allerhande informatie over premies en opvolging van de werken. 'Op die manier kunnen we ook een betere prijs van zorgvuldig geselecteerde aannemers bekomen', zegt EnerGent-voorzitter John Vandaele. Hij wijst er verder op dat samen renoveren ook een sociale dynamiek creëert. Wijkwerf mikt op het eerste jaar op vijftig woningen in de wijk Macharius-Heirnis, allicht volgend jaar komt een andere wijk aan bod.

Voor de Wijkwerf wordt ook samengewerkt met Beweging.net, Gezinsbond, Broederlijk Delen en de Gentse Klimaatcoalitie. 'In collectieve projecten is vertrouwen belangrijk', zegt Vandaele. 'Als al die verenigingen hun leden oproepen om mee te doen, dan geeft dat vertrouwen.' Voorts kaarten ook Bouwunie Oost-Vlaanderen en de Confederatie Bouw Oost-Vlaanderen het project bij hun leden-aannemers aan. Het project krijgt tot slot nog een artistiek staartje. In februari werkt een Colombiaanse artiest aan een muurschilderij en ook het S.M.A.K. zal een kunstwerk aan het project besteden.

-

Externe links
Corrigeer

IN HET NIEUWS

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees