Luchthaven van Deurne ontvangt pak meer reizigers

Deurne / Oostende -

De regionale luchthaven van Deurne kan, net als die van Oostende-Brugge,na negen maanden enkele mooie cijfers voorleggen. Op Antwerp Airport waren er na het dieptepunt van vorig jaar 80 procent meer passagiers. In Oostende steeg het aantal passagiers met 4,2 procent, ondanks het wegvallen van de vluchten naar Tunesië.

In de eerste negen maanden van 2015 heeft de Antwerpse luchthaven 158.550 reizigers ontvangen. Dat is een stijging van circa 80 procent tegenover dezelfde periode vorig jaar, toen 88.083 passagiers werden geteld. Vorig jaar was wel “een absoluut dieptepunt”, klinkt het. De stijging is ook goed voor de werkgelegenheid.

“Waar er vorig jaar nog vooral zakenvluchten waren, zie je nu het effect van de nieuwe bestemmingen van Jetairfly en VLM. De verhouding tussen zakenreizigers en toeristen is nu ongeveer 50/50 geworden”, zegt CEO Marcel Buelens.

Nauwelijks meer vluchten in Deurne

Ondanks de grote stijging van het aantal passagiers nam het aantal vliegbewegingen veel minder toe (+1,7 pct). Dat komt doordat nu grotere vliegtuigen worden gebruikt. Zo vertegenwoordigden de lijnvluchten 10,3 procent van het totale aantal vliegbewegingen, maar zijn ze goed voor 74 procent van het totale aantal passagiers.

Meer passagiers betekent ook meer werk. “Dit jaar alleen al kwamen er 37 nieuwe arbeidsplaatsen bij, de onrechtstreekse jobs niet meegerekend. Dit is zeer hoopvol voor de toekomst en in lijn met eerdere berekeningen van de Nationale Bank van België waaruit blijkt dat per 100.000 extra passagiers er tot 100 nieuwe jobs kunnen worden gecreëerd”, aldus Buelens.

Oostende-Brugge

Tijdens de eerste drie kwartalen van 2015 reisden in totaal 218.055 passagiers via de internationale luchthaven Oostende-Brugge. Dat zijn er 8.809 meer dan in dezelfde periode van het jaar voordien, goed voor een stijging van 4,2 procent.

“Deze stijging is vooral te danken aan de nieuwe Jetairfly-vluchten naar Barcelona en de toename van het aantal vluchten naar Alicante, Malaga, Palma, Tenerife en Rhodos”, zegt Marcel Buelens, CEO van Ostend-Bruges International Airport.

De cijfers konden nog een pak hoger hebben gelegen, maar een negatief reisadvies voor Tunesië na de aanslagen eerder dit jaar, kostte de luchthaven ruim 12.000 passagiers. Ook voor het vrachtvolume zijn er voor het eerst sinds lang weer groene cijfers.

Corrigeer

Doe de stemcheck van Het Nieuwsblad en ontdek met welke partij jij het best overeenkomt.

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio