Bouwen weer wat duurder door strengere energie-eisen

Bouwen weer wat duurder door strengere energie-eisen

Foto: ggm

Wie volgend jaar een nieuwe woning bouwt, zal moeten rekening houden met nog strengere energie-eisen en dus extra kosten. Die worden op termijn integraal gerecupereerd via een lagere energiefactuur, zegt de overheid.

Marc Dillen, directeur-generaal van de Vlaamse Confederatie Bouw, zegt dat wie een huis bouwt rekening houden met een meerkost van ongeveer 7.000 euro. Gemiddeld. Want het bedrag zal afhankelijk zijn van woning tot woning. Maar 7.000 euro is wel een realistisch bedrag’, klinkt het.

De Vlaamse overheid legt van 1 januari 2016 af immers bijkomende energienormen op voor een nieuwbouw. ‘Voor vergunningsaanvragen tot eind 2009 volstond een E100-energienorm. Voor bouwaanvragen die nog dit jaar ingediend worden, is dat maximaal E60. En voor wie na 31 december een vergunning indient, wordt dat zelfs maximaal E50.’

Dat betekent onder meer nog beter isoleren en een nog zuinigere verwarmingsinstallatie.

‘Het hier in feite om een optimalisatie van de vorige energiebesparende maatregelen die veel ingrijpender waren. En het zal er ook nu niet bij blijven. Het wordt ongetwijfeld nog strenger. Wie kan neemt dus best nu al een beetje marge.’

Wie bouwt laat zich dus best goed adviseren door zijn architect en desnoods door een energie-expert en om kijken waar er extra maatregelen kunnen genomen worden. Probleem daarbij is dat de bouwheer weinig modellen heeft om na te gaan hoe hij het best extra kan isoleren. Maar vooral ook om te controleren of de voorgestelde maatregelen wel efficiënt zijn en of het allemaal niet goedkoper kan om hetzelfde resultaat te behalen’, zegt Dillen.

Wie sleutel-op-de-deur bouwt heeft het op dat vlak iets gemakkelijker. De meerkost, die blijft uiteraard. Alleen zal de bouwfirma naar een kostenoptimale oplossing zoeken. Om de totaalprijs van het project te drukken.

Moeilijker om te leven

Bouwen wordt dus nog maar eens een beetje duurder. Uit cijfers van de Immotheker blijkt dat het voor jonge mensen dan ook steeds moeilijker wordt om het huis van hun dromen te bouwen. Want bovenop de hogere investering in energiezuinigheid, worden ook bouwgronden duurder en moeten mensen ook steeds meer eigen spaargeld hebben om een bouwlening te kunnen afsluiten, zo bevestigt John Romain van de Immotheker.

Corrigeer

IN HET NIEUWS

Verkiezingen in jouw gemeente:

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees