Honderd jaar geleden stierf heldhaftige verpleegster voor Duits vuurpeloton

In de Senaat is maandag een eerbetoon gebracht aan de Britse verpleegster Edith Cavell, die precies honderd jaar geleden door een Duits vuurpeloton gefusilleerd werd. Prinses Astrid van België en prinses Anne van Groot-Brittannië namen deel aan de herdenkingsplechtigheid, die werd voorgezeten door historicus Francis Balace.

Op 12 oktober 1915 stierf de toen 49-jarige Cavell in Schaarbeek een gewelddadige dood. Dat gebeurde nadat ze in de Senaat door een Duitse militaire rechtbank ter dood was veroordeeld wegens haar rol in het verzet. Ze had namelijk talloze gewonde geallieerde soldaten, vooral Britten, geholpen bij hun vlucht uit het bezette België. Dat gebeurde via de verpleegsterschool in Elsene waar ze werkte als hoofdverpleegkundige, een school die tijdens WOI werd omgevormd tot ziekenhuis. De soldaten werden via een netwerk over de Nederlandse grens geholpen.

Christine Defraigne, voorzitster van de Senaat, roemde Cavell en Groot-Brittannië in haar toespraak: ‘Deze Britse van geboorte en Belgische van hart was verpleegster en zo wilde ze ook herinnerd worden. Groot-Brittannië heeft offers gebracht die bijgedragen hebben tot de bevrijding van ons land’.

‘Het is zeer ontroerend om hier op exact dezelfde plaats te staan waar Cavell ter dood werd veroordeeld’, zo zei prinses Astrid, ‘Ze verdient onze bewondering, respect en dankbaarheid. Ze is een bron van inspiratie.’

Een nakomeling van Cavell’s zus las vervolgens de laatste brief voor die de verpleegster had geschreven en waarin ze afscheid nam van de studentes verpleegkunde.

Net voor de ceremonie werd een borstbeeld onthuld van Cavell in het Montjoiepark in Ukkel.

Corrigeer

IN HET NIEUWS

Verkiezingen in jouw gemeente:

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees