Zo leerde seksuologe Goedele Liekens zélf over seks

Zo leerde seksuologe Goedele Liekens zélf over seks

Foto: channel 4

Nu kent Goedele Liekens bijna alles over seks. Maar dat is ooit anders geweest. De seksuele opvoeding die ze op school kreeg, was namelijk niet om over naar huis te schrijven, zo vertelt de 52-jarige seksuologe in Dag Allemaal van deze week.

‘We kregen een diareeks te zien in het lager middelbaar, tijdens de les biologie’, zegt Goedele. Die les bestond uit twee delen, waarvan het eerste deel over kikkers ging. ‘Dan zagen we een kikker op een andere zitten. Zo werden de eitjes bevrucht, leerden we.’ In het tweede deel werd dan uitgelegd hoe een jongen een man werd en hoe een meisje een vrouw werd. ‘Maar over het spannendste gedeelte werd met geen woord gerept. Ineens zat er een kindje in de buik van een vrouw. Maar hoe dat er was gekomen en wat dat met die kikkers te maken had? Daar kregen we geen antwoord op.’ Over seksualiteit werd volgens Goedele dan ook in alle talen gezwegen.

Uiteindelijk kwam ze meer te weten via haar nichtje. ‘Die had me uitgelegd dat een kindje er kwam nadat een man de vrouw had gepenetreerd. En mijn nichtje zei dan dat het was alsof hij plast’, gaat Goedele verder in Dag Allemaal. ‘Ik was verbijsterd, want dat vond ik afschuwelijk. Ik zou zoiets nooit toelaten, dacht ik toen bij mezelf.’ Goedele kon ook moeilijk geloven dat haar ouders ook zoiets deden. Ze is er uiteindelijk mee naar haar moeder gestapt die het Goedele dan allemaal heeft uitgelegd.

- Lees het volledige interview in Dag Allemaal van deze week -

Corrigeer

RECENT NIEUWS

Het beste van Enkel voor abonnees