‘Passagiers MH17 snel na inslag overleden’

Simulatie toont hoe raket vliegtuig MH17 neerhaalde

De slachtoffers van vlucht MH17 zijn heel snel na het inslaan van een Buk-raket al buiten bewustzijn geraakt en overleden. De bemanning van de cockpit was op slag dood. Dat zegt een nabestaande die door de Onderzoeksraad voor Veiligheid (OVV) is geïnformeerd. Intussen zijn animatiebeelden gemaakt waarop precies te zien is hoe de raket inslaat.

De OVV presenteerde de nabestaanden dinsdagochtend de conclusies van hun onderzoek naar de oorzaak van de vliegramp. De cockpit is na de inslag van de raket afgescheurd. Daardoor was er geen zuurstof meer en zijn de passagiers bijna onmiddellijk overleden, aldus de nabestaande. Een woordvoerder van de Onderzoeksraad voor Veiligheid geeft aan dat de conclusies van de OVV genuanceerder zijn.

De nabestaande noemt het rapport 'niet echt bevredigend'. Volgens hem had het luchtruim gesloten moeten worden en vlogen toestellen 'onder eigen verantwoording'. Wat volgens hem miste was de conclusie dat de Nederlandse regering niet op de hoogte was van de dreiging van raketten.

Volgens de Onderzoeksraad voor Veiligheid staat het vast dat vlucht MH17 op 17 juli vorig jaar neergeschoten is door een Buk-raket. Dit scenario werd al eerder naar voren gebracht. Het Openbaar Ministerie dat onderzoek doet naar de daders en verantwoordelijken voor het neerschieten van het toestel van Malaysia Airlines, meldde eerder dit ook als het meest waarschijnlijke scenario te zien. Het onderzoek van het OM is nog lang niet afgerond.

De Onderzoeksraad oordeelde ook dat er voldoende aanleiding was om het luchtruim boven het oosten van Oekraïne uit voorzorg te sluiten, 'maar Oekraïne heeft dit niet gedaan', zegt de voorzitter van de Onderzoeksraad, Tjibbe Joustra.

Vlucht MH17 van Malaysia Airlines werd in Oost-Oekraïne neergehaald. Daarbij kwamen alle 298 mensen aan boord om het leven, onder wie 196 Nederlanders en zes Belgen. Het toestel was onderweg van Schiphol naar Kuala Lumpur.

Simulatie

Op onderstaande simulatie zie je in detail wat er gebeurde op het moment van de inslag in het vliegtuig. Gruwelijke beelden voor de nabestaanden van de slachtoffers.

De Buk-raket die het toestel van Malaysia Airlines neerhaalde, kwam uit gebied waar pro-Russische rebellen de dienst uitmaakten. De plek van lancering ligt in een gebied dat 320 vierkante kilometer groot is. In een toelichting tegenover journalisten zei Joustra: 'Het is een gebied waar de grenzen wat fluctuerend waren. Maar het is een gebied waar pro-Russische rebellen de dienst uitmaakten.'

Joustra zegt dat de schuldvraag niet binnen het bereik van zijn onderzoek valt. Voor het precies bepalen van de locatie van de Buk-installatie is forensisch onderzoek nodig. Daarvoor moeten grondmonsters worden genomen en getuigen worden gehoord. Dat hoorde niet bij de opdracht van de OVV.

Hij beaamde dat Rusland bezwaren had tegen opmerkingen in het rapport over kleine 'vlinderstrikachtige' kogeltjes die gevonden zijn in de lichamen van de twee piloten. Die kogeltjes zijn 'heel typerend' en ook 'onomstotelijk bewijs' voor het type Buk-raket. Het is 'een vingerwijzing richting de dader', aldus Joustra, die dinsdagmiddag de Nederlandse Kamerleden inlichtte over het MH17-onderzoek.

Strafrechtelijke berechting

De berechting van de daders zal een zaak van de lange adem worden. Het zal nog wel 'wat hoofdbrekens kosten om tot een een strafrechtelijke berechting te komen', aldus de verwachting van de voorzitter van de OVV. Het strafrechtelijk onderzoek is 'aangewezen op de medewerking van tallozen en in die zin zijn daar nog wel wat stappen te nemen'

Het feit dat Rusland het OVV-onderzoek al op voorhand heeft afgewezen, vindt hij 'niet zo verrassend'. Hij wees erop dat de Russen 'volop hebben meegedraaid' in het onderzoek. Volgens Moskou heeft het onderzoek 'een bevooroordeeld karakter'. De conclusies geven een vertekend beeld, zei onderminister van Buitenlandse Zaken Sergej Rjabkov.
 

Corrigeer

NIET TE MISSEN

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees