België - Israël 3-1

Rode Duivels nummer 1 van de wereld na kers op taart tegen Israël

Rode Duivels nummer 1 van de wereld na kers op taart tegen Israël

Foto: Photo News

Sprookjes bestaan: de Rode Duivels zijn de nieuwe nummer 1 van de wereld én trekken als groepswinnaar naar het EK voetbal in Frankrijk deze zomer. In het Koning Boudewijnstadion werd de laatste EK-kwalificatiewedstrijd tegen Israël met 3-1 gewonnen na goals van Dries Mertens, Kevin De Bruyne en Eden Hazard in de tweede helft. De eerredder van Israël was slechts een voetnoot. Bovendien leed Nederland alweer een pijnlijke nederlaag tegen Tsjechië (2-3) en door die uitschakeling van Oranje is België ook reekshoofd op de loting van het EK.

 

Alles over de Rode Duivels op Sportwereld.be

 

Nog voor match in Andorra maakte Wilmots al bekend dat Fellaini zou starten tegen Israël, Witsel verhuisde daardoor naar de bank. Ook Kompany en Lombaerts maakten hun rentree, waardoor Alderweireld en Vertonghen weer op de flanken acteerden. Lukaku stond diep in de spits.

Bekijk hier beide opstellingen

De Belgen begonnen opvallend gretig aan de partij en vooral uitbinkers Dries Mertens, Eden Hazard en Kevin De Bruyne toonden zich. Nainggolan, De Bruyne en Mertens probeerden het van buiten de zestien maar kregen de bal niet voorbij doelman Marciano. De bezoekers waren voor rust één keer gevaarlijk: Tal Ben-Haim II trapte een vrije trap tegen de paal. De Rode Duivels bleven echter drukken maar een doelpunt bleef uit. Lukaku schoof een bal in het zijnet en was dan ongelukkig bij een voorzet van Vertonghen, Kompany krulde het leer enkele centimeters over. Aan kansen voor rust geen gebrek maar er vielen geen doelpunten in een erg genietbare eerste helft.

De Duivels gingen na rust meteen door op dat elan en opnieuw volgden de kansen elkaar op. Lukaku trapte een unieke kans in het zijnet en Kompany kopte in de handen van de doelman. Er slopen echter steeds meer slordigheden in het spel van de Belgen en Wilmots bracht met Meunier een aanvallende rechtsback in de ploeg, Kompany werd uit voorzorg naar de kant gehaald. Even leek het spel in te zakken, tot Dries Mertens in de 64ste minuut op aangeven van Kevin De Bruyne de ban brak: 1-0. Origi en Witsel kwamen nog in het spel voor Lukaku en Fellaini maar het was uitblinker De Bruyne die er met een heerlijke vrije trap 2-0 van maakte. Eden Hazard zette met de 3-0 de kers op de taart, deze keer was Mertens de aangever. Hemed scoorde nog de eerredder voor Israël maar daar bleef het bij.

Ondanks de koude barstte een heus feestje met vuurwerk los in het Koning Boudewijnstadion, op de beats van dj’s Dimitri Vegas en Like Mike. Door deze zege zijn de Rode Duivels immers groepswinnaar in Groep B, Wales mag als tweede mee naar Frankrijk en Bosnië-Herzegovina speelt barrages.

Opmerkelijk:

De Rode Duivels versierden heel wat kansen maar doelman Marciano, invaller bij Moeskroen, gaf geen krimp. Tot Dries Mertens uithaalde en even later De Bruyne hem op zijn plaats zette. Hazard maakte het nog even pijnlijker...

Belangrijkste fases:

2’ Jan Vertonghen krijgt de bal aan de rand van de zestien. Met links knalt hij op doel. De bal gaat voorlangs buiten. Lukaku kwam te laat om het leer binnen te schuiven.

4’ Dries Mertens heeft er zin in. Met enkele pingelbewegingen dribbelt hij zijn tegenstander zoek. Zijn voorzet wordt door De Bruyne in één tijd over het doel gejaagd.

4’ Hazard legt de bal achteruit tot bij Nainggolan. De middenvelder heeft een mooie krul in gedachten maar zijn poging zoeft een metertje over.

10’ Eden Hazard vindt Dries Mertens aan de rechterkant. De speler van Napoli kapt zijn mannetje uit en brengt de bal voor. Fellaini klimt hoog maar kan geen kracht zetten op de kopbal. Het wordt een vangballetje voor doelman Marciano.

14’ Kevin De Bruyne aarzelt niet en krult de bal laag naar de verste paal. Mertens komt een teen tekort om het leer over de lijn te duwen.

16’ De Bruyne snelt er vandoor op de linkerkant. Hij schuift de bal naar de eerste paal. Lukaku glijdt samen met verdediger Tibi naar de bal maar de spits werkt het leer tegen het zijnet.

19’ Eran Zahavi krult een vrije trap over het muurtje en ploft het leer pal tegen de paal. Doelman Simon Mignolet leek geklopt...

23’ Dries Merens tovert de bal door de benen van Dgani maar zijn schot wordt gestopt door doelman Marciano.

28’ Kevin De Bruyne schudt op de rechterflank een loepzuivere voorzet uit de pantoffels. Doelman Marciano raakt de bal met de vingertoppen aan maar zo schuift de bal voor de voeten van Mertens, maar de kleine winger komt slecht uit met zijn stappen en schiet met links naast de lege doelmond...

30’ Nu tikt Hazard tot bij Kompany. De kapitein zet met een fijne krul het leer enkele centimeters over de winkelhaak.

35’ Dries Mertens schildert de bal op de stevige kruin van Romelu Lukaku. Big Rom springt hoog maar knikt het leer een half metertje naast.

47’ Plots komt Lukaku vrij voor doel maar oog in oog met de doelman Marciano moet hij te ver naar rechts uitwijken en trapt hij in het zijnet.

50’ Kompany kan koppen op hoekschop maar doelman Marciano, invaller bij Moeskroen, geeft geen krimp.

64’ GOAL! Subtiel steekballetje van Kevin De Bruyne tot bij Dries Mertens. De Leuvenaar draait zich vrij en poeiert het leer onder de grijparmen van Marciano tegen de netten. Het Koning Boudewijnstadion ontploft: 1-0!

75’ GOAL! Net zoals in Andorra trapt Kevin De Bruyne een vrije trap tegen de netten. Doelman Marciano zag er wel niet echt lekker bij: 2-0!

82’ GOAL! Dries Mertens heeft een geniale ingeving en zet Eden Hazard alleen voor doel. De kleine kapitein mist niet en tikt de 3-0 tegen de touwen!

85’ GOAL! Prima voorzet van Zahavi en Hemed klimt hoger dan Lombaerts en knikt de 3-1 voorbij kansloze doelman Mignolet.

92’ Hazard zet voor tot bij Nainggolan. De Antwerpenaar ziet zijn schot afgeblokt. Kevin De Bruyne heeft de rebound maar binnen te tikken maar treft de paal. Pech voor de man van City. De Griekse scheidsrechter maakt een einde aan de partij.

Herbeleef deze historische wedstrijd fase per fase

Corrigeer

Het Nieuwsblad biedt meer dan 3.000 reeksen in 28 sporten aan. Zoek hierboven de uitslagen van uw favoriete club of surf naar onze uitslagenpagina.