Food

Vijf tips om 10.000 wijnen te ontdekken

Vijf tips om 10.000 wijnen te ontdekken
Van vrijdag 23 tot maandag 26 oktober vindt in Brussels Expo de zeventiende editie van Megavino plaats, het grootste wijnevent in de Benelux. Wijnkenner Alain Bloeykens stippelde speciaal voor Check!, de weekendbijlage van Het Nieuwsblad, een eigenzinnige wijnroute uit tussen 10.000 wijnen. Weten welke wijntjes hij allemaal kan smaken? Je leest het in Check! op zaterdag 17 oktober.

Alain geeft hier alvast vijf tips voor wie wijnen wil proeven op de beurs

1. Leg een ‘fond’
Met een lege maag naar Megavino komen lijkt ons geen goed idee. Een stevig ontbijt of lunch is een must om een marathonproeverij te ondernemen. Liefst een gezonde maaltijd, want een flinke portie spek en eieren of een pak friet met stoofvlees en mayonaise zijn niet meteen de ingrediënten die jouw smaakpapillen op scherp brengen.

2. Plan op voorhand
10.000 wijnen proeven kan niemand, op voorhand plannen is een noodzaak. Stel jezelf de vraag wat je wenst te proeven: hou je het bij een of twee landen, bij een handvol druivenrassen, bij ‘klassiek’ – lees: Frans, Italiaans en Spaans – of eerder ‘exotisch’, bij droog, zoet of versterkt? En hou ook rekening met de interesses van de personen die je vergezellen. Proeven doe je het best met vrienden, zorg er dus voor dat iedereen aan zijn trekken komt. Zo wordt jouw Megavinobezoek een niet te missen activiteit.

3. Proef niet kriskras door elkaar
Bubbels, droog en zoet wit, fruitig of tanninerijk rood, versterkte wijnen of distillaten: zomaar kriskras alles door elkaar proeven staat gelijk aan zelfmoord. Want na nauwelijks een vijftal proevertjes zijn jouw smaakpapillen compleet verzadigd. Het vervolg laat zich raden: nadien proef je gewoonweg niks meer en smaakt alles wel lekker. Proef dus per type, start met de bubbels en sluit af met de zwaardere alcoholen. Of nog eenvoudiger, volg de Nieuwsblad wijnroute!

4. Spuwen, spuwen én... spuwen
Wie alles argeloos naar binnen kiepert is na een paar glazen compleet uitgeteld. Of erger nog, lazarus. Spuwen is dan ook de boodschap. En daar is heus niks vies aan. Op alle standen staan er wel spuwemmers, gebruik die. Op die manier zing je het heel wat langer uit op Megavino.

5. Neem je tijd
We zeiden het eerder al: wijnproeven is topsport, zo veel mogelijk trainen is de boodschap. Megavino is dan ook een leuke speeltuin om je proefvaardigheden aan te scherpen. Geen stress, trek de nodige tijd uit en hol niet van de ene naar de andere stand. Wie het volledige Nieuwsblad-parcours wenst af te leggen rekent best op een tweetal uurtjes.

PRAKTISCH

Waar? Brussels Expo, Belgiëplein 1, 1020 Brussel

Wanneer? Vrijdag 23 oktober van 18 tot 23 uur. Zaterdag 24 oktober van 12 tot 20 uur. Zondag 25 oktober van 10 tot 19u. Maandag 26 oktober van 10 tot 18 uur.

Toegangsprijs? 10 euro, degustatieglas en catalogus inbegrepen

Corrigeer