Dader is volledig toerekeningsvatbaar

‘Xenofobie motief voor neersteken Keulse kandidaat-burgemeester’

Bij een steekpartij zaterdagochtend is de Keulse kandidaat-burgemeester Henriette Reker zwaargewond geraakt, al is ze buiten levensgevaar. De 44-jarige dader zou gehandeld hebben uit protest tegen het Duitse asielbeleid. Hij is volledig toerekeningsvatbaar, is na psychiatrisch onderzoek gebleken.

In totaal vijf mensen raakten gewond: twee zwaar, en twee licht. De dader, een 44-jarige man, is opgepakt. Volgens ooggetuigen stak hij in het rond met een 20 centimeter lang mes. Voor de aanval had hij geroepen ‘Ik red de Messias. Het is helemaal verkeerd wat hier gebeurt, ik bevrijd jullie van zulke mensen.’ Na de aanval bleef hij gewoon staan en zei hij dat hij dat moest doen. ‘Ik bescherm jullie allemaal.’

Op de plaats delict en later in de patrouillewagen op weg naar het politiebureau had hij benadrukt dat hij het niet eens was met de vluchtelingenpolitiek van Reker (partijloos) en bondskanselier Angela Merkel (CDU), berichtten verschillende media onder aanhaling van politiekringen.

De dader is volgens een deskundige volledig toerekeningsvatbaar. Er zijn geen indicaties om daar na het psychologisch onderzoek nog aan te twijfelen, aldus politie en openbaar ministerie zondag. De dader werd voor de onderzoeksrechter geleid. Hem worden poging tot moord en gevaarlijke slagen en verwondingen in vier gevallen ten laste gelegd. 

Reker werd door een messteek in de hals zwaar, maar niet levensbedreigend gewond, en werd kort daarop geopereerd. Een medewerker die ook gewond raakte is er ’gezien de omstandigheden’ goed aan toe.

Reker komt bij de verkiezingen van zondag op als onafhankelijke kandidaat, met de steun van de christendemocratische CDU, de groenen en de liberale FDP. Momenteel is ze schepen voor sociale zaken en ze geldt als favoriet bij de verkiezingen. Ze voerde op de laatste dag voor de verkiezingen campagne op een markt in de wijk Braunsfeld.

Merkel geschokt

Merkel reageerde geschokt op het nieuws. In een telefoongesprek met de Noordrijn-Westfaalse CDU-voorzitter Armin Laschet vroeg Merkel naar de gezondheidstoestand van Reker en wenste haar snel beterschap toe. Dat deel een regeringswoordvoerster zaterdag in Berlijn mee.

Minister van Binnenlandse Zaken Ralf Jäger (SPD) van Noordrijn-Westfalen sprak van ‘eerste aanwijzingen voor een politiek gemotiveerde daad’.

Verkiezingen gaan door

Het stadsbestuur heeft ondertussen beslist dat de burgemeestersverkiezingen toch doorgaan.Alle partijen hebben opgeroepen om zaterdagnamiddag een solidariteitsbijeenkomst te houden in het centrum van Keulen. Rekers tegenkandidaat, de SPD’er Jochen Ott, heeft laten weten dat hij zijn campagne onderbreekt.

Das ist keine Situation für weitere öffentliche Aktivitäten, daher bitte ich um Verständnis, dass dies bis auf Weiteres meine einzige Stellungnahme bleibt.

Posted by Jochen Ott on Saturday, 17 October 2015
Corrigeer

NIET TE MISSEN

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees