Van Aert stuit in Valkenburg op indrukwekkende van der Haar

Lars van der Haar (Giant-Alpecin) heeft de Wereldbekercross op de Cauberg in Valkenburg gewonnen. De Nederlander ging er in de eerste ronde al van door samen met Wout Van Aert, om op het einde van de tweede ronde de beslissende aanval in te zetten. Hij reed solo naar de overwinning, voor Wout Van Aert en Sven Nys. Van Aert blijft leider in het klassement.

Veldrijden op Sportwereld.be

Wout Van Aert was de voorbije weken de man in vorm en dat wilde de winnaar van de eerste Wereldbekercross in Las Vegas van in het begin tonen. Hij trok meteen in de aanval en kreeg de Nederlander Lars van der Haar mee. Die pakte in de tweede ronde over en sloeg zelfs meteen een kloofje. Daarachter probeerden Kevin Pauwels en Sven Nys aansluiting te vinden bij de koplopers. Een hergroepering leek op het einde van die tweede ronde in de maak, maar dan versnelde van der Haar opnieuw. Nys, Pauwels en Van Aert konden niet volgen en de kleine Nederlander diepte zijn voorsprong snel uit. Een ronde later bedroeg de kloof al 20 seconden. 

Bij de achtervolgers was Nys de betere van de drie. Op de technische passages kon hij steeds enkele meters winnen, maar wegrijden lukte niet. De achterstand op van der Haar werd er ook niet kleiner op, integendeel. Bij het ingaan van de vijfde ronde bedroeg het verschil 29 seconden. Achter het trio reed Tom Meeusen lang op plaats vijf, tot hij pijnlijk onderuit ging, waardoor hij de achtervolging op Michael Vanthourenhout en Julien Taramarcaz moest inzetten. Meeusen kwam echter niet meer in het stuk voor en zakte helemaal weg. 

Spannend voor de overwinning werd het niet meer. Lars van der Haar bleef foutloos en vergrootte zijn voorsprong nog tot bijna 40 seconden. Daarachter was de strijd om de tweede plaats wel boeiend. Nys pakte slag om slinger enkele meters, maar raakte niet weg bij Van Aert en Pauwels. Die laatste was duidelijk de minste van de drie, want de renner van Sunweb-Napoleon Games moest regelmatig enkele lengtes toestaan vooraleer in ronde 7 de rol definitief te moeten lossen. 

Van der Haar reed soeverein naar de zege. In de strijd om plaats twee maakte Nys in de laatste ronde een stuurfoutje. Van Aert profiteerde daarvan om een kleine kloof te slaan en dat gaf de renner van Vastgoedservice-Golden Palace niet meer weg. Hij pakte de tweede plaats en blijft zo leider. Nys vervolledigde het podium. 

Voor Lars van der Haar is het de derde opeenvolgende zege in Valkenburg. De volgende cross in het WB-klassement is op zondag 22 november. Dan staat de Duinencross in Koksijde op het programma.

Uitslag:

1. Lars van der Haar (Ned) in 1u05'56"
2. Wout Van Aert (Bel) op 24"
3. Sven Nys (Bel) 34"
4. Kevin Pauwels (Bel) 59" 
5. Julien Taramarcaz (Zwi) 1'40"
6. Michael Vanthourenhout (Bel) 1'50"
7. Corné van Kessel (Ned) 2'05"
8. Clement Venturini (Fra) 2'06"
9. Diether Sweeck (Bel) 2'13" 
10. Laurens Sweeck (Bel) 2'18"

Algemeen klassement: 

1. Wout Van Aert (Bel) 150 ptn
2. Lars van der Haar (Ned)140 ptn
3. Sven Nys (Bel) 135 ptn
4. Kevin Pauwels (Bel) 115 ptn

Corrigeer

DE DIGITALE WIELERGIDS

Klik hier

nb-logo


Het Nieuwsblad biedt meer dan 1.000 reeksen in 12 sporten aan. Zoek hierboven de uitslagen van uw favoriete club of surf naar onze uitslagenpagina.