Anak Verhoeven pakt zilver op WB in Wujiang

Muurklimster Anak Verhoeven (19) is zondag tweede geworden op de wereldbeker muurklimmen in het Chinese Wujiang.

Verhoeven klom een foutloze kwalificatie, maar in de halve finale vlotte het iets minder en werd ze zevende. De druk was dus hoog in de finale, want Verhoeven hoopt nog steeds op haar eerste overwinning ooit.

In de finaleroute bleek al snel een zogeheten crux te zitten, een plek waar veel klimmers in de problemen komen en zelfs uit de route vallen. Deze crux bleek wel héél zwaar. Zes van de acht finalisten kwamen ten val in de pas van de 33ste naar de 34ste greep. Verhoeven was de eerste om te tonen dat de crux wel te passeren was, en kon de 34ste greep pakken maar kwam toen alsnog ten val. Enkel de Koreaanse Jain Kim raakte nog verder, en haalde zo goud. De Oostenrijkse Jessica Pilz was van alle finalisten die vielen in de crux de beste in de halve finale en werd daardoor derde. Verhoeven haalt zo al haar vierde medaille dit seizoen. In de wereldbekerranking staat ze momenteel vierde. Met nog één wereldbekermanche te gaan wordt een podium moeilijk maar niet onmogelijk.

Bij de mannen werd Loïc Timmermans zeventiende. De Tsjech Adam Ondra won. Timmermans staat veertiende in de WB. Op 14 en 15 november volgt de slotmanche van de wereldbeker in het Sloveense Kranj.

Corrigeer