Anderlecht wint met vingers in de neus (en scoort zelfs penalty!) bij Zulte Waregem na dom rood voor Leye

Anderlecht heeft een klinkende 0-4 zege geboekt bij Zulte Waregem op de elfde speeldag van de Jupiler Pro League. Een overtuigend paars-wit greep de thuisploeg al vroeg bij de keel en zag het pad geëffend door Zulte Waregem-kapitein Mbaye Leye, die twee keer geel pakte op dertig seconden voor protest. Steven Defour maakte in één klap ook komaf met het penaltysyndroom van Anderlecht. Bekijk de beelden vanaf 23u op Sportwereld.be.

Jupiler Pro League op Sportwereld.be

Bij Anderlecht behield Besnik Hasi het vertrouwen in de elf die thuis niet voorbij KV Mechelen raakten (1-1). Youri Tielemans begon dus op de bank, terwijl de zieke Matias Suarez ontbrak uit de kern. Dan roteerde Zulte Waregem-trainer Francky Dury wat meer: Bryan Verboom en Christophe Lepoint waren allebei geblesseerd, Thiam en Buyl werden naar de bank verwezen. Daardoor kwam het kwartet D’Ulivo-De Ridder-Storm-Aneke in het team.

Die alternatie leek de thuisploeg, dat voor aanvang van de match toch vijfde stond in het klassement, geen deugd te doen. Anderlecht was van meet af de meest dominante ploeg en deed Zulte Waregem voortdurend pijn over links. Daar zwaaide Ivan Obradovic de scepter. De linksback van Anderlecht schotelde Stefano Okaka al vroeg in de partij een opgelegde kans voor, maar de Italiaan wist geen raad met de bal die een tikje achter hem belandde. Even later deed Okaka echter beter met een nieuwe voorzet vanop links: Dennis Praet vond de pivot van Anderlecht met een iets te lage voorzet, maar Okaka bukte zich en kopte de bal achteruit in de verste hoek binnen. Een prachtig doelpunt.

Dom rood Leye

Zulte Waregem probeerde voorzichtig iets terug te doen, maar meer dan speldenprikjes waren het niet. Twee keer was Onur Kaya, de assistkoning bij Essevee, de dirigent: eerst pakte hij uit met een uitstekende voorzet op Steve De Ridder, die met de opzittende Andy Najar echter niet durfde afdrukken. Daarna speelde hij met een slim opwippertje Mbaye Leye vrij in de zestien, maar Silvio Proto was snel zijn doel uit om het gevaar onschadelijk te maken.

Dan viel Anderlecht met veel meer overtuigingskracht aan. Guillaume Gillet legde een voorzet van Steven Defour terug tot bij Dennis Praet, die de bal met de borst controleerde en uithaalde in de volley. Sammy Bossut haalde het leer met een prima parade uit de hoek.

Enkele minuten later was het echter wel prijs. Zulte Waregem-verdediger Marvin Baudry schoffelde bijzonder dom de benen van Imoh Ezekiel onderuit, ref Bart Vertenten kon niet anders dan naar de stip wijzen. Maar toen stal Zulte Waregem-kapitein Mbaye Leye de show. Eerst kreeg hij van Vertenten geel voor protest (al mag een kapitein wel met de ref overleggen), daarna ging hij provocatief voor de bal staan toen Steven Defour zijn strafschop wilde omzetten. Vertenten twijfelde niet en trakteerde de Senegalees op zijn tweede gele kaart en dus rood.

Steven Defour liet zich echter niet uit concentratie zetten en ramde zijn strafschop gewoon rechtdoor terwijl Bossut een hoek koos. Voor Anderlecht was het zo nog maar de eerste penalty van de vijf die het kreeg dit seizoen die het kon omzetten, maar wel goed voor een 0-2 ruststand.

Snel over and out na de pauze

Na de koffie maakte paars-wit snel komaf met een bijzonder slap acterende thuisploeg. De thuisverdediging stond in niemandsland toen Obradovic nog maar eens zijn linkerflank afsprintte, Okaka stond moederziel alleen voor doel en mocht rustig de 0-3 aantekenen. De rest van de tweede helft was een flinke portie eenrichtingsvoetbal, een spelletje van kat en muis in de zoektocht naar de 0-4. Die leek Okaka eerst nog aan zijn spitsbroeder Ezekiel te gunnen, maar de Nigeriaan keilde het leer onbegrijpelijk naast op enkele meters van doel. Ook Praet liet de vierde liggen, maar nadat een zwakke Jesper Jörgensen balverlies leed op twintig meter van het eigen doel, kon Leander Dendoncker alleen op Bossut af. De verdedigende middenvelder van Anderlecht zette de doelman van Zulte Waregem op het verkeerde been met een schijnbeweging en werkte dan heerlijk af met een stiftertje. 0-4, meteen goed voor de eindstand.

Door deze zege springt Anderlecht weer over Racing Genk naar de derde plek. Het komt zo op één punt van leiders AA Gent en KV Oostende, dat eerder vandaag verloor bij Club Brugge. Zulte Waregem is zesde en ziet Club Brugge over zich springen.

Bekijk hier alle fases!

Herbeleef de match van fase tot fase!

Opmerkelijk: Voor Zulte Waregem was het nog maar de eerste thuisnederlaag van het seizoen.

Belangrijkste fases:

3’ Anderlecht countert snel op links. Obradovic zet voor naar Okaka, maar die controleert de bal met de borst in plaats van te koppen... en beroert het leer met de bovenarm. Weg kans.

5’ Daar was bijna de 0-1 voor Anderlecht na een voorzet vanop links, maar Diallo smijt zich goed voor de bal voordat Okaka kan afdrukken. In de herneming knalt Defour ver naast.

13’ GOAL! Anderlecht komt op voorsprong na 14 minuten spelen! Praet zet de bal niet al te hoog voor vanop links, Okaka moet achteruit maar kan al vallend toch nog binnenkoppen: 0-1!

16’ Na een fraaie combinatie op rechts zwiept Kaya de bal naar de tweede paal. De Ridder wil de bal met een volley binnentrappen, maar durft niet vol door te gaan op de inkomende Najar en trapt vervolgens naast de bal.

18’ Sammy Bossut onderscheidt zich op een knal van Ezekiel. De doelman van Zulte Waregem bokst weg na een verrassende trap van de vinnige aanvaller.

33’ Kaya speelt Leye vrij in de zestien met een opwippertje, maar Proto let goed op in zijn 400e wedstrijd en bokst de bal weg, net voor Leye kan trappen. Even daarvoor ging Storm neer in de zestien, maar ref Vertenten oordeelde dat de fout van Obradovic te licht was voor een penalty.

41’ Na een goede inspanning van Najar kan Defour de bal voorbrengen. Okaka kan er niet bij in eerste instantie, maar Praet wel. Die controleert met de borst en knalt, Bossut bokst het leer weg. Zo blijft het 0-1, vier minuten voor de rust.

45’ Net bij het ingaan van de toegevoegde tijd duikt Ezekiel nog eens in de ruimte met de bal. Baudry tackelt en heeft man en bal mee: penalty!

45+1’ RODE KAART! Leye is niet te spreken over de beslissing van de ref en gaat verhaal halen. Het komt hem op geel te staan, maar daar is de kous niet mee af voor Leye, die voor de bal gaat staan. Vertenten trekt prompt een tweede geel en dus rood!

45+1’ GOAL! Hoezo, penaltyprobleem? Steven Defour jast de bal staalhard door het midden, terwijl Bossut naar de hoek duikt. Het staat 0-2 voor Anderlecht op slag van rust.

53’ GOAL! Het staat 0-3 voor Anderlecht! Iedereen bij Zulte Waregem is de lopende Obradovic op links vergeten, de linksachter kan Okaka aanspelen, die zijn makkelijkste doelpunt ooit maakt zonder ook maar één verdediger van Waregem in de buurt. Voor de Italiaan is het zijn zesde treffer.

57’ Na slechte communicatie tussen Kara en Proto zit de ingevallen Thiam met een kattepootje bij de bal. Hij kan het leer echter niet binnenhouden en bespaart het Anderlecht-duo schaamrood op de wangen.

60’ Na een goede combinatie via Najar schotelt Okaka de 0-4 op een gouden dienblad aan aan Ezekiel, maar die trapt de bal domweg naast. Wat een misser!

64’ De 0-4 lijkt veel dichterbij dan de 1-3, maar Anderlecht laat een vierde treffer voorlopig liggen. Najar speelt de bal laag naar Praet, maar die trapt in één tijd de bal hoog over doel.

84’ GOAL! De afgang van Zulte Waregem is compleet in eigen huis. Jorgensen is niet bij de les na een pass van Baudry en laat zich als laatste man de bal afsnoepen door Dendoncker. De middenvelder lobt de bal fraai in doel: 0-4.

Corrigeer

Het Nieuwsblad biedt meer dan 1.000 reeksen in 12 sporten aan. Zoek hierboven de uitslagen van uw favoriete club of surf naar onze uitslagenpagina.