Vlaams Instituut voor de Zee breidt uit en wordt beter toegankelijk

Jan Seys bij de gebouwen die zullen worden aangekocht om uit te breiden. Foto: vln

Oostende -

Het Vlaams Instituut voor de Zee nam drie jaar geleden zijn Marien Station op de Halve Maan-site in gebruik. Dit wetenschappelijk centrum voor Noordzeeonderzoek wordt binnenkort aanzienlijk uitgebreid. Ook het brede publiek kan er dan terecht.

“De cirkel is rond. 166 jaar geleden richtte de Leuvense professor Pierre-Joseph Van Beneden met eigen middelen een klein labo voor zeewetenschappelijk onderzoek op in Oostende. En kijk nu.” Voor het Vlaams Instituut voor de Zee (VLIZ) breken spannende tijden aan. Het instituut dat een knooppunt is voor marien en kustgebonden onderzoek, staat voor een indrukwekkende uitbreiding van zijn Marien Station langs de Slipwaykaai op de oosteroever.

“We konden hier drie jaar geleden de verwaarloosde ruimtes van de vroegere scheepswerf Seghers en het aanpalend gebouw aankopen”, legt woordvoerder Jan Seys uit. “We hebben alles grondig gerenoveerd in plaats van te kiezen voor nieuwbouw. Zo bewaarden we meteen ook een stukje onvervalst maritiem erfgoed. We brachten er multifunctionele laboratoria in orde die ter beschikking worden gesteld van zeewetenschappers, maar ook van studenten. Hier worden momenteel tal van zeebodemstalen bewaard en ook archeologische artefacten opgeslagen zoals een gietijzeren kanon uit de zeventiende eeuw, maar ook onder meer heel wat geavanceerd materiaal zoals de ROV Genesis, een onderwaterrobot die tot op een diepte van 1.500 meter kan duiken”, zegt Jan Seys.

Corrigeer

Doe de stemcheck van Het Nieuwsblad en ontdek met welke partij jij het best overeenkomt.

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio