wielrennen - - Tourparcours 2016 wordt vandaag voorgesteld

Froome wrijft zich al in de handen voor Tour 2016

Froome wrijft zich al in de handen voor Tour 2016

Foto: Christophe Ena/ap

In Parijs stelt organisator ASO vandaag het parcours voor van de Tour 2016. Hieronder vindt de opvallendste conclusies: veel klimmen, maar ook het tijdrijden wint opnieuw aan gewicht. Chris Froome zal de zaal straks met brede grijns verlaten.

Wielrennen op Sportwereld.be

Met 13,8 individuele tijdritkilometers was de Tour dit jaar een aanfluiting. Alvast dat euvel wordt in 2016 bijgesteld. Rit 13 is een tijdrit tussen Bourg-Saint-Andéol en Vallon Pont d’Arc, plaatsen die zo’n dertig kilometer uit elkaar liggen. Omwille van feeërieke camerabeelden zal quasi zeker een ommetje gemaakt worden langs de natuurpracht van de Gorges de ­l’Ardèche, waardoor er meer dan veertig kilometer tegen de chrono zal gereden worden. Chris Froome zal dat waarderen, Nairo Quintana niet. Best mogelijk dat ASO vandaag nog een verrassing uit de hoge hoed tovert. Aankomst- en finishplaatsen van rit achttien en negentien liggen zo dicht bij elkaar dat een tweede (klim)-tijdrit in één van die etappes erg waarschijnlijk lijkt.

Ook de sprinters lijken beter af dan dit jaar. Zij mogen allicht vijf tot zes ritten fluoresceren. Directeur Christian Prudhomme is allergisch aan een eerste Tourweek met alleen maar sprints en ook in de komende editie zullen die vlakke ritten netjes verdeeld worden over de drie weken.

De koninginnenrit van 2016 vindt niet plaats in Alpen of Pyreneeën, maar wel daartussenin. Etappe twaalf, op Quatorze Juillet, finisht op de legendarische Mont Ventoux, de reus van de Provence. Toch ligt het zwaartepunt van de Tour ook dit jaar in de Alpen. Vier bergetappes na elkaar, waarbij de puristen hopen op een triomfantelijke terugkeer van de Joux Plane in de etappe van zaterdag naar Morzine.

Corrigeer


Het Nieuwsblad biedt meer dan 3.000 reeksen in 28 sporten aan. Zoek hierboven de uitslagen van uw favoriete club of surf naar onze uitslagenpagina.