Als Back to the Future gelijk had, liepen we er vandaag zo bij

Als Back to the Future gelijk had, liepen we er vandaag zo bij

Foto: Back to the Future/Universal Pictures

Het is vandaag 21 oktober 2015. Dat is de dag waar 'Doc' Emmett Brown en Marty McFly naar toe reisden in Back to the Future II. Als alle voorspellingen uit de film ook effectief waren uitgekomen, dan had de wereld er nu net iets anders uitgezien...

Het tweede deel van de Back to the Future-filmtrilogie dateert uit 1989. Hoofdrolspelers Doc Brown (Christopher Allen Lloyd) en Marty McFly (Michael J. Fox) zijn net terug van hun vorige avontuur wanneer ze opnieuw in de tijdreizende DeLorean stappen. 

Deze keer reizen ze naar de toekomst. Naar 21 oktober 2015, 16.29 uur om precies te zijn. Dat doen ze om te voorkomen dat de toekomstige kroost van Marty in de problemen komt. Maar Hill Valley en zijn inwoners zien er in 2015 toch wat raar uit... 

Slimme kledij 

Een paar schoenen met veters die zichzelf binden, een jas die zich automatisch aanpast aan je lichaamsvorm én die ook nog eens vanzelf opdroogt. In de film zijn dat de jongerentrends anno 2015.

In de echte wereld zijn die hypermoderne trends nog niet echt doorgebroken. Al bracht Nike wel al een limited edition van de schoenen uit Back to the Future op de markt. Het onderzoek naar de zogenaamde 'power laces' is nog volop bezig. Misschien komen die vandaag, op de Back to the Future-dag, wel op de markt? 

Vingerafdrukken

In de tweede film komt de techniek van biometrische identificatie, of het inloggen met een vingerafdruk, regelmatig aan bod. Onder meer wanneer de politie Jennifer, de vriendin van Marty McFly, in haar toekomstige huis binnenlaat. Sleutels zijn dus niet meer nodig. Ook aartsvijand Biff kan zijn taxiritje betalen met een simpele vingerafdruk. 

Die techniek wordt intussen al gebruikt, onder meer voor toegang tot gebouwen en computerapplicaties, en is nog steeds aan een opmars bezig. Een apparaat dat werkt volgens het principe van de biometrie kan ook met stemherkenning, handpalmherkenning of DNA werken. 

Flatscreens

De makers van de film hebben ook de evolutie van de televisie goed voorspeld. In de jaren 80, wanneer de film uitgebracht werd, was er nog geen sprake van de flatscreens die we nu kennen. Toch mocht Marty McFly Jr. in Back to the Future II plaatsnemen voor een gigantische platte televisie. Iets wat in de meeste huiskamers nu niet meer weg te denken is. 

Videobellen

In een latere scène zien we vader Marty McFly in de woonkamer videobellen met zijn collega Needles. Iets wat nu dagelijks gebeurt met applicaties zoals FaceTime en Skype. Ook met die voorspelling hebben de makers dus de spijker op de kop geslagen. 

Grappig detail: In 2015 is het nog steeds niet nodig om twee (!) dassen te dragen om er deftig uit te zien... 

Fax

Iets minder waarheidsgetrouw is het gebruik van de fax. In de film heeft iedereen in het jaar 2015 een eigen faxtoestel in huis. Van e-mailen is nog geen sprake. 

Het succes van de fax hebben de producers destijds dus overschat. Wat ze wel goed voorspeld hebben, is de intrede van de tablet. In de film vraagt een voorbijganger aan Marty om een petitie te tekenen op zijn tablet om de klokkentoren te redden. 

Hologramreclame

Wanneer Marty McFly aankomt in Hill Valley in 2015, krijgt hij de opdracht om een jaren 80-café binnen te stappen. Daar moet hij voorkomen dat zijn toekomstige zoon stommiteiten begaat. Op straat schrikt hij echter op van een hologramreclame voor de nieuwe film Jaws 19.

Hoewel er intussen al hologrammen van supersterren zoals Tupac en Michael Jackson gemaakt zijn, zien we hologramreclames nog niet overal in het straatbeeld. En ook Jaws heeft het nog niet zo ver gebracht... 

Smartbrillen

Een ander technisch snufje dat BTTF-kijkers vaak te zien krijgen, is een soort smartbril. In het begin van de film heeft 'Doc' hem al aan wanneer hij Marty en Jennifer komt oppikken. Later dragen ook Marty's kinderen hem aan tafel. Ze gebruiken hem onder meer om naar televisie te kijken of om de telefoon op te nemen. 

Alledaags zijn ze nog niet, maar de brillen uit Back to the Future II doen ons toch wat denken aan de Google Glass en de Oculus Rift, een bril die vooral door gamers wordt gebruikt. 

Drones

Zelf de hond uitlaten? In de film is dat niet meer aan de orde. Daar gaat een drone namelijk op wandel met je trouwe viervoeter. 

Hoewel drones nu wel degelijk bestaan en ook voor allerlei doeleinden gebruikt worden, heeft nog niet iedereen eentje in huis. En al zeker niet om de hond uit te laten.

Hoverboard

Hetzelfde geldt voor het hoverboard uit een van de meest legendarische scènes van de film. Op het vliegende skateboard kan Marty McFly ontsnappen aan een bende bullebakken. 

Aangezien we nog niet met z'n allen massaal door de straten vliegen, is die voorspelling dus niet uitgekomen. Al kwam autofabrikant Lexus in juni behoorlijk dichtbij. 

Vliegende auto's

'Where we're going, we don't need roads', zegt Doc Brown in het begin van de film tegen Marty en zijn vriendin Jennifer. Meteen daarna blijkt dat auto's in de film zowel kunnen rijden als vliegen. 

Maar op de vliegende auto's uit Back to the Future II is het voorlopig nog even wachten... 

Corrigeer

IN HET NIEUWS

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees