Vlaams kraantjeswater niet overal even gezond

Uit een steekproef van Terzake blijkt dat het Vlaamse kraantjeswater niet altijd zo gezond is als we denken. Volgens professor Kristof Demeestere (UGent) ligt het probleem bij de zuiveringsinstallaties voor afvalwater.

Verspreid over alle Vlaamse provincies en Brussel werden dertig stalen van kraantjeswater genomen. Die werden geanalyseerd in het erkende laboratorium Derva in Heusden, en daaruit bleek dat zes stalen niet aan de Europese drinkwaternormen voldoen. Dat was het geval voor de gemeenten Berchem, Bonheiden, Lovenjoel, Tienen, Zolder en Roeselare. De vakgroep Organische Chemie van de UGent had eerder al overblijfselen van geneesmiddelen in het oppervlaktewater in de stad gevonden.

De concentraties zijn in de meeste gevallen zo laag dat er geen acuut gevaar is, maar het is niet duidelijk wat de risico's zijn van blootstelling op langere termijn. Volgens de drinkwatermaatschappijen voldoet ons drinkwater aan alle Europese regels, maar voor micropolluenten (zoals restanten van geneesmiddelen) en ziektekiemen zijn er geen absolute normen. Onderzoekers roepen op om daar nu snel werk van te maken.

Zuiveringsinstallaties

In één staal werden zelfs coliforme bacteriën gevonden. Die komen voor in uitwerpselen en wijzen er dus op dat er iets foutloopt op hygiënisch vlak.

Volgens professor Kristof Demeestere  van de UGent ligt het probleem bij de zuiveringsinstallaties voor afvalwater, die niet gebouwd zijn om micropolluenten uit het afvalwater te verwijderen. De restanten worden grotendeels afgebroken, maar het is best mogelijk dat er nog steeds deeltjes in het water achterblijven, zij het dan in zeer lage concentraties

 

Corrigeer

MEER NIEUWS