Eten & Drinken

GETEST. Deze pure choco is het lekkerst

GETEST. Deze pure choco is het lekkerst
“Ik heb bijna alle ochtenden van mijn leven choco gesmeerd”, vertelt shock-o-latier Dominique Persoone. Speciaal voor de weekendbijlage van Het Nieuwsblad proefde hij naast deze drie producten nog van negen andere merken zoals Aro, Côte d’Or, Marbi, Newtree, Galler, Pastador, Boni, Carrefour, en Mister Choc. Zijn verdict lees je in de weekendbijlage van zaterdag 24 oktober.

Boerinneke
Benaming: Chocopasta puur.
Voedingswaarde: 449 kcal/100 g.
Vetstoffen: 27 g/100 g.
Producent: Boerinneke-Marino, Sint-Amands.
Gewicht: 400 g.
Prijs: 2,35 euro (5,87 euro/kg).
Gekocht bij: Alvo (ook elders verkrijgbaar).
Beoordeling: “Andere structuur maar mooi. Aangename balans van zoet en bitter. This is a good one! Hoort bij de beste.”
7,5/10

Kwatta
Benaming: Pasta met pure chocoladesmaak.
Gewicht: 600 g.
Voedingswaarde: 570 kcal/100 g.
Vetstoffen: 38 g/100 g.
Producent: Heinz Belgium, Turnhout.
Prijs: 2,40 euro (4 euro/kg).
Gekocht bij Makro (ook elders verkrijgbaar).
Beoordeling: “Blinkt zeer fel. Dus niet spaarzaam geweest met oliën en vetten? Wel een aangename geur. Naar het geheel bekeken, is deze choco voor mij te vet en dat is niet goed voor de maag.”
5/10

Oxfam
Benaming: Chocopasta fondant.
Gewicht: 400 g.
Voedingswaarde: 533 kcal/100 g.
Vetstoffen: 35,4 g/100 g.
Producent: Oxfam Fair Trade, Gent, chocola uit Ivoorkust en Costa Rica.
Prijs: 2,70 euro (6,75 euro/kg).
Gekocht bij: Spar.
Beoordeling: “Mooie structuur. Niet overdreven palmolie gebruikt. Er zit korrel in, stukjes suiker. Ik proef te weinig echte chocolade. Bonen iets te ver geroosterd?”
6,5/10

ZO DEDEN WE DE TEST

CHOCOLADE OF CACAO?
Dominique Persoone vooraf: “Ik vraag me af hoeveel choco’s met echte chocolade worden gemaakt en hoeveel met cacaopoeder. En hoe zit het met de hoeveelheid palmolie?” Na afloop moeten we vaststellen dat de meest gewaardeerde choco’s vooral veel chocolade bevatten en de minst scorende vooral cacaopoeder. Die laatste melden ook de hoogste hoeveelheden palmolie. “Verklaarbaar als je het goedkoop wilt houden,” zegt Persoone, “want palmolie is veel goedkoper dan chocola.”

VOEDINGSWAARDE
Een vergelijkende chocotest winnen met het laagste aantal calorieën per 100 g, dat is mooi. Newtree bevat er 304. Daarnaast valt de 570 van gevestigde waarde Kwatta wel op – bijna het dubbel.

VETSTOFFEN
Hetzelfde beeld bij de vetstoffen: Newtree doet het met 8,8 g per 100 g. Bij Kwatta wordt dat 38 g, vier keer meer. Ook Carrefour noteert 38.

DE PRIJS
Choco is niet duur. Boni (Colruyt) en Mister Choc (Lidl), beide potten van 600 g, betaal je 1,65 euro. Galler (Delhaize) is het duurst: 5,85 euro voor 400 g.

TIPS
- Bewaren op kamertemperatuur, droog en uit de warmte. Op het ene etiket staat tussen 17 en 23 graden, op het andere tussen 12 en 18.
- Na openen gebruiken in de eerste drie maanden.
- Vaak voorkomende waarschuwing: “Kan sporen bevatten van gluten, soja en noten.”

DE LOCATIE
De blinde test had plaats in het atelier van shock-o-latier Dominique Persoone, Paleis aan de Meir, Antwerpen. Alle gegevens, ook de prijzen, zijn die van de dag van de test.

Corrigeer