Grote verschillen in kostprijs van ‘eeuwige rust’

Zoveel kost een uitvaart in uw gemeente

Zoveel kost een uitvaart in uw gemeente

Foto: jk, Radio 2

De kosten voor een laatste rustplaats verschillen erg veel in Vlaanderen, zo blijkt uit een rondvraag van Radio 2 bij alle 308 gemeenten. Voor een grafconcessie in Mol betaal je bijvoorbeeld helemaal niets, in Huldenberg moet je tot 2000 euro neertellen.

In Vlaanderen heb je recht op een gratis graf voor een periode van 10 jaar. Na tien jaar wordt dat opgeruimd, tenzij je van bij het begin kiest voor een concessie. De prijzen daarvoor lopen erg uiteen. In veel gemeenten moet je bijvoorbeeld meer betalen als je niet in de gemeente woont. In sommige gemeenten worden ook geen nieuwe concessies meer afgesloten.

Bekijk op onderstaande kaart de duur en de kostprijs van een grafconcessie in uw gemeente:

Meer crematies

Een lichaam begraven mag normaal gezien alleen op een officiële begraafplaats, maar wie een goede reden heeft, kan wel een aanvraag doen bij het ministerie van Volksgezondheid. In 45 Vlaamse gemeenten waaronder Laakdal, Bocholt en Herzele werden zo al mensen begraven in hun achtertuin.

Crematies worden intussen steeds populairder. In de eerste zes maanden van dit jaar lieten 34.632 Belgen zich cremeren. Dat is liefst 12 procent meer dan vorig jaar. In Antwerpen, Brussel en Gent laat negentig procent zich cremeren, terwijl nog amper tien procent voor een klassieke begrafenis kiest. Voor heel Vlaanderen ligt het gemiddelde aantal crematies op 64 procent. Drie jaar geleden lag dat nog onder 50 procent.

Met assen van een overledene heeft de familie meer vrijheid. Ze kan bijvoorbeeld meegenomen worden naar huis, verstrooid worden in de eigen tuin of er worden begraven. Uitstrooien op de daarvoor voorziene weide van de begraafplaats is in alle Vlaamse gemeenten gratis voor inwoners. Tegen betaling kan je de assen van dierbaren laten uitstrooien in de Noordzee. Verstrooien of begraven in een park of een andere openbare plek mag voorlopig nog niet.

Corrigeer

NIEUWS