Grootste verbruikers ontsnappen aan Turteltaks

Grootste verbruikers ontsnappen aan Turteltaks

BASF Foto: BELGAIMAGE

De dertig grootste elektriciteitsverbruikers van het land ontsnappen aan de nieuwe stroomheffing van de Vlaamse regering.

Turtelboom verdedigde deze week hardnekkig de extra heffing – of ‘Turteltaks’ – die de Vlaamse regering invoert, met het argument dat bedrijven nu meer bijdragen dan voorheen. Voor grote bedrijven, die meer dan 250 GWh per jaar verbruiken, kan de heffing oplopen tot 120.000 euro per jaar.

Maar nu blijkt dat de allergrootste elektriciteitsverbruikers, bedrijven als BASF, ­ArcelorMittal of Nyrstar, helemaal niets extra betalen. Dat is het geval voor naar schatting dertig bedrijven, goed voor een vijfde van het totale Belgische elektriciteitsverbruik.

Dat komt omdat zij rechtstreeks zijn aangesloten op het hoogspanningsnet. De beslissing van de Vlaamse regering geldt alleen voor afnemers van elektriciteit via het distributienet (Eandis of Infrax), voor bedrijven die zijn aangesloten op een net tot 70 kilovolt, of voor bedrijven die onderling een privénetwerk hebben uitgebouwd.

Corrigeer

IN HET NIEUWS

Verkiezingen in jouw gemeente:

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees