Rood vlees komt op zwarte lijst naast asbest en sigaretten

Rood vlees komt op zwarte lijst naast asbest en sigaretten

Foto: ss

“Rood vlees is kankerverwekkend.” Dat is de verwachte conclusie van een nieuw rapport dat de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) maandag uitbrengt. Biefstuk komt zo op dezelfde zwarte lijst terecht als asbest, alcohol en sigaretten. “Terecht”, zeggen experts. “Als we minder kankers willen, moeten we minder roken maar ook minder vlees eten.”

Als de Wereldgezondheidsorganisatie spreekt, houdt de voedingsindustrie haar adem in. Want wat het beste is voor ons lijf, staat soms ver van de realiteit. Begin dit jaar pakte de WHO uit met het advies “maximaal 25 gram toegevoegde suikers per dag”. Schrikken voor de frisdrankproducenten. Want met één blikje gezoet fruitsap overschrijd je die norm al. Begin volgende week is de vleesindustrie aan de beurt. De WHO komt dan met een nieuw rapport over zogenaamd rood vlees, afkomstig van varkens, koeien of schapen. Hamburgers en worsten dus, maar ook biefstuk en koteletten.

Darmkanker

De onderzoekers zelf hielden gisteren, ondanks een lek in de Britse pers, de lippen nog stijf op elkaar. Maar volgens experts ligt de conclusie van de studie voor de hand. “Het zou me niet verbazen mocht rood vlees op de lijst van kankerverwekkende stoffen terechtkomen”, zegt dokter Luc Colemont van de vzw Stop Darmkanker. “Er is al jaren sprake van een verband met darmkanker. Een pak studies hebben daar al op gewezen.”

Corrigeer

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees