Exclusieve enquête

Bijna helft ouders wil kortere zomervakantie

Bijna helft ouders wil kortere zomervakantie

Foto: ss

Meer tijd hebben: het is de kwestie waar de Vlaming het meest mee worstelt. Dat blijkt uit een enquête die Het Nieuwsblad door onderzoeksbureau iVox liet uitvoeren bij duizend Vlamingen.

Eén op de drie ondervraagden noemt de combinatie werk en gezin ‘problematisch’. En door onze drukke agenda blijkt samen ontbijten met het gezin een zeldzaamheid geworden. Een kwart ontbijt nooit samen, meer dan de helft doet het maximaal twee keer per week, in het weekend dus.

Pensioen

We blijken erg veel van onze job te houden, – 85 procent doet zijn werk “heel graag” – maar toch blijkt uit onze bevraging dat de helft van de Vlamingen tussen de 35 en 54 nú al uitkijkt naar zijn pensioen. “Niet omdat ze hun job an sich beu zijn”, zegt professor Arbeidspsychologie Sara De Gieter (VUB). “Maar omdat ze denken dat ze pas dán echt voldoende tijd zullen hebben voor ontspanning, vrienden, ... Het toont vooral dat voor een heel groot deel van de Vlamingen werk niet hét centrale onderdeel van hun leven is.”

Zomervakantie

Ook de zomervakantie blijkt een heikel punt in onze gezinsplanning. 43 procent van alle ouders in ons onderzoek vindt dat de zomervakantie ingekort moet worden. “Omdat gezinnen waar beide ouders werken die twee maanden niet meer overbrugd krijgen”, zegt pedagoog Hans Van Crombrugge. “De stress begint al vóór 1 juli, met de rush om iedereen ingeschreven te krijgen in sport- en andere kampen. En de twee maanden zelf zijn een te grote agendapuzzel geworden om hem nog goed door te komen.”

Corrigeer

MEER NIEUWS