Aanvaller legerkazerne wilde zelf para worden

Defensieminister Steven Vandeput bij de kazerne van Flawinne. Foto: Photo News

De aanval op de legerkazerne van Flawinne zou geen terreurdaad geweest zijn. Dat zegt defensieminister Steven Vandeput (N-VA) maandag in een korte verklaring. Hij bedankt de betrokken militairen en veiligheidsdiensten voor de "professionele afhandeling" van het incident. Op een persconferentie raakten meer details bekend over de achtergrond van de dader.

De man die deze morgen probeerde met zijn voertuig door de poort te rijden van de legerkazerne van Flawinne was zelf kandidaat-paracommando in 2010. Dat werd gezegd door de Naamse procureur des konings Vincent Macq op de persconferentie maandagnamiddag in Namen. Hij was bij de aanval gekleed in militair uniform, maar had geen wapen of explosieven bij zich. Zijn geestelijke toestand wordt onderzocht. Wellicht gaat het niet om een terroristische daad. De man is in ieder geval niet gekend voor extreme opvattingen. Zijn enige contact met het gerecht dateert van 2005.

De 32-jarige man uit Namen arriveerde aan de kazerrne om 9.03 uur. Gekleed in militair uniform en het gezicht gedeeltelijk verborgen achter een bivakmuts sprak hij de wacht aan. Die liet hem niet passeren. Daarna probeerde hij zich een weg naar binnen te forceren met zijn auto, die hij gebruikte als een stormram. De militaire wachten openden daarop het vuur. Twaalf schoten werden afgevuurd. De verdachte reed daarna met zijn wagen door de omheining. De Ford Focus kwam enkele meters buiten het militaire terrein tot stilstand in een veld. hij sporng uit zijn wagen en vluchtte in de richting van een woonwijk, waar hij verschillende bewoners vroeg of hij zich mocht verschuilen.

Geen explosieven

160 politieagenten hadden een klopjacht ingezet. De man bood geen weerstand toen hij werd aangehouden. Niets wijst er op dat hij hulp kreeg van iemand anders. In de Ford Focus, die eigendom is van de verdachte, werden geen explosieven gevonden.

Als de man de bedoeling had zoveel mogelijk para's te treffen, had hij zijn daad helemaal verkeerd getimed. Van de 700 militairen op de basis waren er deze ochtend immers maar 50 aanwezig. De anderen bevinden zich op oefening in Spanje.

De man zelf heeft nog niets verklaard. Hij zal officieel verhoord worden in aanwezigheid van zijn raadsman later op de dag en morgen.

Dreigingsniveau 2

Ook defensieminister Steven Vandeput (N-VA) zakte maandag af naar Flawinne. "Er zou géén sprake zijn van een terroristische aanslag", aldus de ministe. Hij deelde nog mee dat op alle militaire kwartieren momenteel dreigingsniveau 2 geldt, na de antiterreuroperatie in Verviers. "Dat betekent dat we voor alle kwartieren in een verhoogde waakzaamheidsgraad voorzien."

Gemaskerd

Het incident vond plaats omstreeks 9u. Een gemaskerde man die alleen handelde probeerde met zijn auto door de slagbomen rijden. Volgens de Franstalige krant L’Avenir kon de man enkele rondjes op het terrein rijden, maar dat wordt tegengesproken door het ministerie van Defensie. "De soldaten hebben onmiddellijk actie ondernomen om zichzelf te beschermen. Er werden enkele waarschuwingsschoten gelost, waarop de verdachte wegvluchtte", klonk het bij woordvoerder Tony Langone van het ministerie van Defensie. Er zouden geen militairen gewond geraakt zijn. 

Dader opgepakt

De wagen waarmee de dader op de vlucht sloeg, werd al na een uur teruggevonden in het naburige dorpje Belgrade, vlak bij de kazerne van Flawinne. Het ging om een zwarte Ford Focus die duidelijk beschadigd was aan de voor- en linkerzijde. De dader hield zich intussen schuil in een tuin in de buurt. Aangezien getuigen gezien hadden dat de man aanvankelijk een ‘zwaar voorwerp’ in zijn handen droeg, vermoedde men dat er in de auto een springtuig aanwezig was. Het ministerie van Defensie bevestigde alvast dat ontmijningsdienst Dovo ter plaatse kwam en dat het voertuig werd weggesleept. Er lagen geen explosieven in de auto, maar volgens persagentschap Belga was rond 13u wel een doffe knal te horen in de buurt. 

"Dader opgepakt, bevolking kan gerust zijn"

Onmiddellijk na de aanslag werd de hele wijk rond de kazerne werd afgezet en werd er een grote klopjacht met meer dan 160 politieagenten gehouden. Om 12.15 uur kwam het nieuws dat de vermoedelijke dader was opgepakt. "Het individu is zopas voorgeleid. Het is belangrijk de bevolking gerust te stellen. Geen enkel element wijst er op dat er nog andere protagonisten betrokken zijn. De betrokkene zal maandagmiddag al verhoord worden door de federale gerechtelijke politie van Namen", zo verklaarde procureur Vincent Macq. Over de motieven van de dader is voorlopig nog niets bekend. Volgens de Franstalige krant La Dernière Heure gaat het om een geesteszieke persoon die gekend is bij het gerecht.Burgemeester Prévot bracht inmiddels hulde aan het "efficiënte werk van de ordediensten" en wilde elke "ongerustheid" wegnemen: "Iedereen kan gerust zijn. Ouders moeten hun werkplaats niet verlaten om een kind in de school op te halen", zei hij. Om 15u zal er nog een persconferentie volgen met meer details over het incident. "Ook minister Vandeput zal persoonlijk naar de kazerne van Flawinne gaan en zal later op de namiddag kort uitleg geven over het incident", klinkt het bij Defensie.

Verhoogd terreurdreigingsniveau

In de legerkazerne van Flawinne zijn 650 paracommando’s gestationeerd, maar maandag was er uitzonderlijk weinig volk aanwezig. De meeste soldaten zijn nog tot 6 november in Spanje voor een opleiding. Volgens defensiewoordvoerder Tony Langone is er sinds de antiterrorismeactie in Verviers een verhoogd terreurdreigingsniveau in alle Belgische legerkazernes. Daardoor is er onder meer verhoogde alertheid aan de ingang. Volgens de politie heeft slechts één inwoner van Flawinne de afgezette wijk toch betreden. De inwoner wou een gehandicapte buur helpen die al drie uur vast zat in zijn woning.

Corrigeer

NIEUWS