Termont: 'Homofobie is een probleem, maar niet meer dan vroeger'

Termont: 'Homofobie is een probleem, maar niet meer dan vroeger'

Foto: BELGA PHOTO LUC CLAESSEN

Gent - 'Er is inderdaad een probleem. Maar het is een maatschappelijk probleem dat zich niet enkel in Gent voordoet, niet meer dan vroeger, niet meer in de ene wijk dan in de andere en niet enkel bij bepaalde bevolkingsgroepen.' Dat is de conclusie van een rondetafelgesprek dat het stadsbestuur van Gent hield na twee incidenten rond homofobie in de Rabot-wijk.

Burgemeester Termont en schepen van Gelijke Kansen Resul Tapmaz (sp.a) zaten vorige week samen met met moslim- en holebiorganisaties naar aanleiding van twee ernstige incidenten met homofobie in de Rabot-wijk. Op een maand tijd kregen twee koppels er expliciet homofobe verwijten naar het hoofd geslingerd.

'Het was een vruchtbaar gesprek', zei burgemeester Termont maandag na een vraag van Stéphanie D'Hose (Open Vld) in de Gentse gemeenteraad. 'Iedereen was het eens: er is inderdaad een probleem, maar niet meer dan vroeger. De mensen zijn mondiger geworden, waardoor de perceptie is onstaan dat het probleem groter is dan het in werkelijkheid zou zijn.'

Termont noemt homofobie een 'maatschappelijk probleem'. 'Het doet zich in Gent niet meer voor dan in andere steden en in de ene wijk niet meer dan de andere. Het probleem is ook niet toe te schrijven aan een groep bewoners. De vaststellingen bevestigen dat overigens.'

Er zijn tijdens het rondetafelgesprek een aantal afspraken gemaakt. 'We gaan de campagnes en acties intensifiëren, ook bij sportclubs moet er bijvoorbeeld extra aandacht zijn voor diversiteit. Jonge kinderen zouden op school al moeten leren omgaan met superdiversiteit en de politie wil de perceptie keren dat ze niet wil helpen bij incidenten met homofobie. Want ze doet grote inspanningen.' Termont herhaalde zijn oproep om 'elk feit te melden'.

Corrigeer

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio