Dokter veroordeeld voor ozontherapie aan profrenners

Dokter veroordeeld voor ozontherapie aan profrenners

Foto: Belga

Wommelgem -

Dokter Johan D.S. (55) uit Wommelgem is door de rechtbank in Antwerpen veroordeeld voor het behandelen van drie wielrenners met ozontherapie. De rechter legde hem een boete op van 11.000 euro, waarvan 8.250 euro effectief. Zijn ozontoestel werd verbeurd verklaard.

De rechter achtte het bewezen dat dokter Johan D.S. in 2011 bloedtransfusies met ozon uitvoerde op drie wielrenners. De arts, die voor de overheid dopingcontroles uitvoerde ging voor de vrijspraak, maar haalde zijn slag niet thuis.

De naam van Johan D.S. kwam naar boven tijdens het onderzoek naar de praktijken van ‘ozondokter’ Chris Mertens. De gerenommeerde arts, die tot 2013 voor de Vlaamse Gemeenschap dopingcontroles uitvoerde, was door een leverancier van voedingssupplementen aan de galg gepraat. Zo zou ook D.S., net als dokter Mertens uit Rotselaar, sporters voor een ozonkuur in zijn praktijk ontvangen.

Het waren voormalige profwielrenners Pieter Van Herck (24) uit Berlaar, de Nederlander Stefan van Dijk (37) en Guy Smet (43) uit Kruibeke die bij de ‘ozondokter’ in Wommelgem over de vloer kwamen. Hoewel ze alle drie volhielden dat ze zich bij Johan D.S. voor allerhande kwaaltjes lieten behandelen, was het tribunaal van de Koninklijke Belgische Wielerbond allesbehalve mals. Van Herck en Van Dijk werden respectievelijk voor twee en acht jaar geschorst. Smet ging na lang procederen vrijuit wegens gebrek aan bewijs.

Bij ozontherapie wordt bloed afgenomen van de sporter. Dat bloedt wordt ‘verrijkt’ met ozon en dat bloed wordt vervolgens weer ingebracht bij de sporter.

Corrigeer

MEER NIEUWS