Wat verandert er op 1 november?

Wat verandert er op 1 november?

Foto: Photo News

Een nieuwe maand, dus er komen weer enkele veranderingen op ons af. Het meest in het oog springend zijn de stijgende accijnzen op brandstof en alcohol.

Benzine, diesel & alcohol

Op 1 november gaan de accijnzen op alcohol en brandstof omhoog. De accijnsverhogingen maken deel uit van de taxshift.

De accijnzen op benzine worden vervroegd geïndexeerd, wat neerkomt op een stijging van 0,4 eurocent per liter. Diesel wordt door de vervroegde indexering 0,3 eurocent per liter duurder. De regering laat de accijnzen op diesel de komende jaren nog verder stijgen. Tegen 2018 zou een tank van 50 liter zo 3,03 euro duurder worden. Eenzelfde tank benzine zou tegen dan 1,38 euro in prijs dalen, via een soort omgekeerd kliksysteem.

Ook de accijnzen op alcohol gaan op 1 november omhoog. Terwijl de effectieve prijsverhoging voor een flesje bier amper 0,6 eurocent zal bedragen, gaat het voor een fles whisky om 2,88 euro.

Stokers vrezen dranktoerisme

Drankenhandelaars worden overspoeld door klanten die nog snel whisky of gin inslaan vóór de accijnzen zondag stijgen. Daarna vrezen ze de terugval. “Het verschil met het buitenland wordt zo groot dat mensen het de moeite gaan vinden om over de grens te shoppen”, zegt Patrick Van Schandevijl van stokerij en drankenhandel De Moor uit Aalst.

“Een aantal Nederlandse websites bestookt nu al de Belgische markt. Dit zal enkel nog maar toenemen.”

Op een grote fles sterkedrank van 45% betaal je in België vanaf zondag al 5 euro meer overheidstaksen dan in Nederland, en zelfs 11 euro meer dan in Luxemburg, rekent Van Schandevijl voor. “Je moet niet alleen de accijns in rekening brengen, maar ook de verpakkingsheffing van 7 cent, die uniek is voor ons land. Daarbovenop komt nog eens 21 procent btw.”

De drankenfederatie voelt zich gediscrimineerd tegenover de brouwerijen. “Sinds Nieuwjaar 2013 zijn de accijnzen op bier met nog maar 17 procent gestegen, die op sterkedrank met 70 procent. Ook nu stijgt de accijns op een liter bier van amper 18 naar 24 cent. Dat is echt niet in verhouding. Bier krijgt in ons land altijd een voorkeursbehandeling. Toch staat sterkedrank ook voor tewerkstelling.”

TMF wordt Comedy Central

TMF verdwijnt vanaf 1 november van het scherm. De tv-zender die vooral videoclips en popmuziek uitzendt, wordt vervangen door Comedy Central 24/7. Dat bevestigt Viacom International Media Networks .

Comedy Central werd op 20 januari vorig jaar gelanceerd in Vlaanderen en is nu nog te zien op TMF van 22 uur tot middernacht. Vanaf 1 november zal Comedy Central 24/7 uitzenden in plaats van de huidige twee uur, waardoor TMF verdwijnt.

Jurgen Tack nieuwe secretaris-generaal Fonds Wetenschappelijk Onderzoek

Jurgen Tack, die recent afscheid nam als administrateur-generaal van het Instituut voor Natuur- en Bosonderzoek, wordt secretaris-generaal van het Fonds Wetenschappelijk Onderzoek (FWO). Tack volgt er Elisabeth Monard op die, na tien jaar aan het hoofd van het FWO, met pensioen vertrekt, bevestigt het FWO.

De 48-jarige Tack is doctor in de wetenschappen (VUB, 1997) en houder van een MBA (Vlerick, 2011). Hij startte zijn loopbaan als bioloog en deed pre- en postdoctoraal onderzoek over de chemische communicatie bij oesters. Dat leidde in de jaren negentig tot een spin-off in Oost-Afrika. Tussen 2000 en 2007 werkte Tack bij het Belgisch Biodiversiteitsplatform en daarna kwam hij aan het hoofd van het Instituut voor Natuur- en Bosonderzoek, waar hij een team van 250 personen leidde.

Sven Sterckx nieuwe voorzitter Vlaamse beleggersfederatie

De Vlaamse Federatie van Beleggers krijgt een nieuw gezicht. Paul Huybrechts wordt vanaf 1 november opgevolgd als voorzitter door huidig ondervoorzitter Sven Sterckx. De 45-jarige Sterckx is sinds 2005 bestuurder bij de VFB.

De VFB krijgt begin 2016 overigens ook een nieuwe gedelegeerd bestuurder. Op 1 januari wordt Jos Walravens opgevolgd door Patrick Verelst, die in het verleden onder meer verantwoordelijk was voor Investor Relations bij Fortis, AB InBev en Solvay.

Corrigeer

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees