België had WK-finale '86 moeten spelen

De Rode Duivels hadden op het wereldkampioenschap voetbal van 1986 in Mexico de finale moeten spelen tegen West-Duitsland. Dat menen we te mogen concluderen na een onthulling van voormalig Rode Duivel Leo Van Der Elst, die zijn twijfels heeft bij de dopingcontrole die na afloop van de halve finale van de Belgen tegen Argentinië werd afgenomen van Diego Maradona. Dat zegt Van Der Elst in een videootje waarmee hij reclame maakt voor de fuif van een Gentse amateurploeg. Wil hij zoveel mogelijk mensen naar het feestje lokken voor de grote onthulling, of meent hij dit nu echt? Aan u het oordeel...

Leo Van Der Elst: "Mexico '86 was het hoogtepunt uit mijn carrière, met die beslissende penalty in de kwartfinale tegen Spanje. In de halve finale moesten we tegen het Argentinië van dé Diego Armando Maradona, op dat moment de beste voetballer aller tijden. Maar we hadden tegen Spanje zoveel vertrouwen getankt dat we dachten dat we de Argentijnen wel zouden aankunnen. En dat bleek ook, alleen werden we in de eerste helft twee keer onterecht afgevlagd door een Mexicaans arbitraal trio. Het leek alsof we de finale niet móchten spelen, dat het Argentinië met Maradona moést zijn."

Na de pauze maakte Maradona brandhout van de Belgen, met enkele weergaloze dribbels bracht hij de stand op 0-2, boeken toe. Maar volgens Van Der Elst was er een reukje aan de Maradona die na rust uit de kleedkamers kwam: "Maradona was buitenaards in de tweede helft, een andere speler. Wat de reden daarvoor was? Dat weet ik niet. Ik heb misschien wel een vermoeden, maar samengevat: het was een andere Maradona. Na de wedstrijd moest ik naar de dopingcontrole. Ik werd daarvoor afgezonderd in een kamertje van drie op drie, en nadat ik daar tien minuten had gezeten, ging plots de deur open. Komen daar twee kleerkasten binnen met daarachter een heel klein manneke met krulletjes. Ik heb een heel groot bakkes, maar op dat moment kwam er bij mij niets meer uit, en ben ik niet verder gekomen dan de geweldige zin: 'Hi, I am Leo'. Hij zei: 'Hi, I am Diego', maar dat wist ik natuurlijk al. Ik heb dan mijn plasje gedaan. Ik weet niet of Maradona gewacht heeft tot ik weg was, maar ik heb dan dat kamertje verlaten, Diego bleef alleen achter..."

Caféploeg Les Enfants Terribles houdt op 7/11 zijn jaarlijkse "Maradona-fuif", waar hij de volledige waarheid zal onthullen. Wordt vervolgd...

Corrigeer

Het Nieuwsblad biedt meer dan 1.000 reeksen in 12 sporten aan. Zoek hierboven de uitslagen van uw favoriete club of surf naar onze uitslagenpagina.

UEFA Nations League Divisie A - Groep 2

Vorige speeldag

Speeldag 6

GS W V G DS P
1 Zwitserland 4 3 1 0 14/5 9
2 België 4 3 1 0 9/6 9
3 IJsland 4 0 4 0 1/13 0