Galant reageert op documenten: ‘Geen vriendjespolitiek’

Galant reageert op documenten: ‘Geen vriendjespolitiek’

Jacqueline Galant (MR) Foto: Photo News

FDF en Ecolo willen dat MR-minister Jacqueline Galant opstapt nu er twijfels zijn gerezen over de manier waarop de samenwerking tussen haar kabinet en een advocatenkantoor tot stand kwam. Ecolo heeft daarover twee documenten aan de krant Le Soir bezorgd. Er is geen sprake van vriendjespolitiek, reageert het kabinet van de minister.

Inzet is het in de arm nemen van het Brusselse advocatenkantoor Clifford Chance vorig jaar om het kabinet bij te staan in een dossier over staatssteun voor de luchtvaartsector. Daarbij ontbrak een procedure van openbare aanbesteding. Volgens de minister draagt de FOD Mobiliteit hiervoor de verantwoordelijkheid.

Ecolo vraagt het ontslag van de minister en heeft twee documenten vrijgegeven die de verantwoordelijkheid bij Galant zou leggen. Een eerste e-mail is op 7 november 2014 door een juridische medewerker van de minister verstuurd naar Laurent Ledoux, de voorzitter van de FOD Mobiliteit & Vervoer. “Ik bevestig dat wij - het kabinet van Mobiliteit - willen samenwerken met het advocatenkantoor Clifford Chance.” Die mail versterkt het vermoeden dat het kabinet opzettelijk de procedures heeft genegeerd.

Specialisatie

Het kabinet verdedigde de keuze voor het advocatenkantoor: een dossier over staatssteun vraagt een grote vertrouwelijkheid en is van grote urgentie. Dat zou een bevraging van de markt niet opportuun maken. Bovendien is het advocatenkantoor gespecialiseerd in Europees recht. Maar een tweede document ondermijnt volgens Ecolo dat argument.

Een document dat op 1 oktober ondertekend is door de inspecteur-generaal van Financiën bevat de ramingen van de honoraria die het kabinet in 2015 aan het advocatenkantoor zou moeten betalen. Het dossier van de geluidsoverlast is het hoogst geraamd: 228.000 euro. De staatssteun wordt ook genoemd, maar voor een bedrag van 137.000 euro.

Dat gaat volgens Ecolo in tegen het argument dat het advocatenkantoor werd gekozen voor zijn specialisatie in Europees recht. Geluidsoverlast valt immers vooral onder de Belgische rechtsspraak. Maar volgens het kabinet is Clifford Chance evengoed gespecialiseerd in milieurecht.

Blijft de vraag waarom de minister voor Clifford Chance heeft gekozen. Sommigen spreken van vriendjespolitiek. De kabinetschef van de minister Dominique Offergeld had eerder al met Clifford Chance samengewerkt, zo schrijft Le Soir. Het kabinet bevestigt dat de kabinetschef al eens contact heeft gehad met het advocatenbureau. ‘Maar zij heeft de selectie niet gemaakt.’

Volgens het kabinet verkoos de minister het advocatenbureau om een frisse kijk op de zaak te brengen.

Ontslag

“Het is duidelijk dat de minister de wet niet heeft gerespecteerd”, zegt Ecolo-kamerlid Benoit Hellings. “Ze heeft een advocatenkantoor aan haar administratie opgelegd, zonder openbare aanbesteding, en voor een grote som van 400.000 euro.”

“Ik zou het normaal vinden dat mevrouw Galant een stap opzijzet”, zo zei Zakia Khattabi, covoorzitter van Ecolo, op de RTBF-radio. “Als ze gelogen heeft, is de enige mogelijke sanctie een ontslag”, zei FDF-voorzitter Olivier Maingain dan weer op Bel-RTL.

Eerder was al mailverkeer tussen Ledoux en het kabinet, dat De Standaard kon inkijken, gelekt. Daaruit blijkt dat er eigenlijk een shortlist met drie advocatenkantoren klaarlag om de opdracht uit te voeren. Uiteindelijk werd ervoor gekozen om enkel met Clifford Chance verder te gaan. “De FOD had aangegeven dat een raadpleging niet nodig was”, aldus Galant.

De Kamer komt donderdagmiddag in plenaire zitting samen. Verschillende partijen hebben al laten verstaan dat ze premier Charles Michel over de kwestie willen bevragen.

Corrigeer

NIEUWS