Seks & Relaties

"Laat je schaamhaar staan, het is veel hygiënischer"

Iedereen heeft het, maar toch willen we het vooral niet van elkaar zien. Schaamhaar. Waarom bestaat er zo'n taboe rond? Chef Vrouwenzaken van Van Gils en Gasten Heleen Debruyne laat zelf alles groeien en pleit ervoor dat anderen hetzelfde doen. "Je moet je niet scheren omdat je denkt dat je anders niet aan de norm voldoet. En voor de hygiëne hoef je het ook al niet te doen." Al heeft stijlgoeroe Jani Kazaltzis daar zo zijn bedenkingen bij. "Als ik ergens aan begin te likken dan wil ik niet vasthangen aan een bos haar."

Ga als vrouw naar het zwembad met een plukje okselhaar, beenhaar of niet bijgewerkt schaamhaar en je kan er gif opnemen dat iedereen je nastaart. En toch is dat helemaal niet nodig, vindt Heleen Debruyne. "Ik voel me er niet slecht over als ik mijn haar laat staan. Haar weghalen heeft altijd bestaan, maar sinds het begin van de 20e eeuw is het echt ingeburgerd en daar heeft de commercie veel mee te maken." Tijdens de wereldoorlog werden soldaten in de loopgraven verplicht om zichzelf te scheren omdat het onhandig was voor de gasmaskers en omdat er luizen kwamen. Meneer Gilette verdiende goed zijn brood met de verkoop van zijn mesjes, en wou dat succes na de oorlog verderzetten. Hij bracht dus reclameboodschappen op tv om zijn 'Gilette-mesjes' bekend te maken bij het grote publiek en het volk trapte er massaal in.

Maar reclame is niet de enige reden waarom we ons scheren. Volgens Debruyne laat iedereen zich te veel leiden door de porno-industrie. "Vrouwen geven vaak aan dat ze zich scheren omdat ze schrik hebben dat ze anders niet voldoen aan de norm." Jani Kazaltzis wil daar toch even op inpikken. Scheren mensen zich niet omdat het gewoon vies is als we ons haar overal laten groeien? "Het hoeft niet helemaal weg, maar het moet wel getrimd zijn. Om het cru te zeggen: als ik ergens aan begin te likken dan wil ik niet vasthangen aan een bos haar. Ik vind het dus properder en hygiënischer", vindt de stijlgoeroe. 

Nochtans heeft haren verwijderen met hygiëne al helemaal niks te maken, aldus Debruyne. "Als je je niet wast, ga je stinken. Okselhaar of niet. Het is net slechter om je haar weg te halen, zeker beneden, want dan komen er wondjes."

 

 

Corrigeer

In het nieuws

Het beste van Enkel voor abonnees