Handelaars zien omzet fors dalen

FOTO. Winkelen in een maanlandschap

Halle - Een dagje shoppen in Halle kan men dezer dagen moeilijk een pretje noemen. De Basiliekstraat ligt er opengewoeld bij zodat het laveren geblazen is tussen kuilen in de modder. Handelaars zien zwarte sneeuw maar blijven toch geloven in de toekomst.

Nog tot in augustus 2016 duurt de heraanleg van de Basiliekstraat waarbij men niet enkel de straat op zich maar ook de volledige riolering vernieuwt. De aannemer werkt momenteel volop tussen de Maandagmarkt en de Bergensesteenweg waar de riolering wordt gelegd. Daarna volgt het aanleggen van een betonnen fundering en het plaatsen van afwateringsgoten waarna de straat toch al wat meer moddervrij moet zijn. Binnenkort start het plaatsen van de eerste straatstenen, te beginnen van aan het historisch stadhuis.
Omdat de weersomstandigheden momenteel nog steeds goed zijn, werd beslist om deze week ook te starten met het aanleggen van de riolering in de Maandagmarkt wat normaal pas voorzien was in november. Die werken zullen zo'n drie weken in beslag nemen. Als alles meezit moet de Basiliekstraat tegen de winterstop die start op 18 december volledig verhard zijn en voor een deel zelfs al betegeld zijn. Het ziet er dus naar uit dat de Hallenaren om hun eindejaarsinkopen te doen dan toch hun gummilaarzen zullen kunnen thuis laten.

Door de ingrijpende werken hebben de handelaars in de verkeersvrije winkelstraten van Halle het alles behalve gemakkelijk. "Iedereen beleeft inderdaad zwarte tijden. Bij velen staat het water aan de lippen door een gigantische omzetdaling de voorbije maanden. De meesten moeten diep in hun reserves schieten. Ook zij waar de werken nog niet voor de deur zijn aanbeland, delen al mee in de klappen', aldus Philip Demanet van de Verenigde Handelaars van Halle. "Ik heb zelf al een winkel gesloten door de omstandigheden in de Maandagmarkt en er zijn er nog die zeggen dat ze niet weten of ze het tot het einde van de werken zullen kunnen trekken".

"Ondertussen proberen we met de verenigde Handelaars zo constructief en positief mogelijk te blijven. We zitten meerdere keren per week samen met de aannemer en de stad om de communicatie voor de handelaars zo optimaal mogelijk te houden. Pluspunt is dat de werken nog steeds op schema zitten en zelfs sneller gaan dan verwacht. Ook de eerste simulatiebeelden die we krijgen over hoe de straat er binnenkort zal uitzien, zijn ontzettend veelbelovend", aldus Philip Demanet. "We kijken er allemaal erg naar uit".

Ondertussen denken de handelaars al verder. "We hebben in de schoot van de Verenigde Handelaars net twee werkgroepen opgericht. Eentje zal nu al acties voorbereiden om onze vernieuwde Basiliekstraat terug te promoten en op de kaart te krijgen. Een tweede werkgroep wil iets doen aan de leegstand want die is ondertussen vrij groot geworden in onze winkelwandelstraten. We willen alle eigenaars contacteren en hen voorstellen om te kiezen tussen drie voorstellen. We vragen hen om hun lege vitrines te bestickeren met oude foto's van Halle , de straat of hun winkelpand vroeger. Ofwel vragen we hen hun lege vitrine ter beschikking te stellen zodat die kan gevuld worden door anderen. Ofwel kunnen ze er tijdelijk een pop-upwinkel in toelaten. We willen de aanblik van lege winkels uit het straatbeeld krijgen, dat is de bedoeling", besluit Philip Demanet.

Corrigeer

IN HET NIEUWS

Verkiezingen in jouw gemeente:

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees