VOETBAL4DE KLASSE B RWDM - Ganshoren - Jean Black voetbalde al in Nederland, Thailand en Angola maar keerde terug naar België

“Ik heb even moeten wennen aan de speelstijl”

“Ik heb even moeten wennen aan de speelstijl”

De supporters van RWDM hopen alvast op de winst in de derby tegen Ganshoren. Foto: Kms

Sint-Jans-Molenbeek -

Jean Black kijkt reikhalzend uit naar zijn eerste derby RWDM - Ganshoren. Verwonderlijk voor een avonturier die behalve in zijn adoptieland Nederland ook in Thailand en Angola het profvoetbal leerde kennen. “Ik wilde sowieso terugkeren naar België.”

Jean Black is wat met noemt een wereldburger. De 26-jarige aanvaller werd in Congo geboren in een nest met een Congolese vader en een Angolese moeder, verbleef vervolgens in Oekraïne en Duitsland, groeide op in Nederland en voetbalde in Thailand en Angola. “Hoe ik mezelf zou omschrijven? Hou het maar bij Congolees”, aldus Black. “Ik ben in Congo geboren en daar voel ik mij helemaal thuis.”

België is hem niet helemaal onbekend. In 2013 hield de struise spits al een half seizoen halt in Turnhout in derde klasse. “Toch was het dit seizoen met RWDM opnieuw wennen aan het Belgische voetbal. Ik heb een groot deel van mijn carrière in Nederland gevoetbald waar de stijl toch anders is. Bij jullie is het sleuren, lopen, duels uitvechten. Elk weekend opnieuw. Maar het ligt mij wel. Veel mensen in Nederland wordt neergekeken op het Belgische voetbal. Wel, ik raad hen aan om eens te komen kijken.”

Opmars

Black is niet vies van een avontuur in de verste uithoeken van de wereld. Begin februari 2014 sloeg hij zijn tenten op bij de Thaise tweedeklasser FC Krabi. “Het voetbal is er aan een serieuze opmars bezig. De infrastructuur is prima, je speelt er gemiddeld voor acht- tot tienduizend toeschouwers en het niveau valt goed mee. De clubs trekken vooral Engelse voetballers op hun retour aan of onbekende Brazilianen. Na een paar maanden zat ik er mentaal door omdat ik mijn familie miste. Mocht het te herdoen zijn, dan zou ik niet meer alleen vertrekken.”

Voor Black zat er maar een ding op: terugkeren naar Europa. Tot hij in februari een aantrekkelijk voorstel kreeg van het Angolese CD Huíla. “Wat die club mij aanbood, kon ik niet laten liggen. Maar zoals zo vaak in Afrika werden de afspraken niet nageleefd. Ook financieel, ja. Dan houdt het natuurlijk op. Uiteindelijk ben ik daar een vijftal maanden gebleven. Ik wilde hoe dan ook terugkeren naar België. Toen ik via via in contact kwam met Thierry Dailly was mijn keuze snel gemaakt. Ook het familiale aspect speelde mee. In vergelijking met Nederland is het leven hier minder hectisch. Ik ken veel Nederlanders die naar België zijn verhuisd omdat het hier aangenamer vertoeven is.”

Corrigeer

Doe de stemcheck van Het Nieuwsblad en ontdek met welke partij jij het best overeenkomt.

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio