Bestuurders riskeren boete als baard niet juist op pasfoto staat

Bestuurders riskeren boete als baard niet juist op pasfoto staat

Jean-Marie (62) uit Tongeren behaalde zijn rijbewijs in 1976. “Ik heb er sindsdien eigenlijk niet meer naar gekeken.” Foto: sdh

Een Limburgse politiezone heeft deze week vijf autobestuurders een proces-verbaal van waarschuwing gegeven, omdat een verouderde foto op hun rijbewijs stond. “Je bent ook in overtreding als je je baard permanent hebt afgeschoren en je pasfoto niet is aangepast”, waarschuwt de politie.

Wie de komende dagen wordt tegengehouden voor een alcoholcontrole kan maar beter zorgen dat de foto op zijn rijbewijs niet verouderd is. Zelfs de lengte van je baard moet kloppen. “Als je je baard hebt afgeschoren, maar nog wel met volle baard op de foto staat, is dat een overtreding. We kunnen daar in principe een proces-verbaal voor opmaken. In de praktijk houden we het bij een proces-verbaal van waarschuwing”, zegt Dirk Claes, korpschef van de Limburgse politiezone Bilzen-Hoeselt-Riemst. “Wie een pv van waarschuwing krijgt, moet naar het gemeentehuis om daar een nieuw rijbewijs te gaan halen.”

Wie zich binnen een opgelegde termijn in orde stelt, ontsnapt aan een boete. De politie brengt wel altijd het parket op de hoogte. Dat bepaalt of het het dossier alsnog opvolgt.

Afgelopen dinsdag nog kregen vijf autobestuurders in de politiezone Bilzen-Hoeselt-Riemst een pv van waarschuwing omdat ze niet herkenbaar op de foto stonden.

Het probleem van verouderde foto’s op rijbewijzen zal op termijn wel verdwijnen. Sinds 2010 zijn de moderne versies in omloop. Dat rijbewijs moet je iedere tien jaar vervangen, wat de kans verkleint dat je foto sterk veroudert. Alle papieren rijbewijzen in Europa moeten tegen 2033 vervangen zijn.

Corrigeer

IN HET NIEUWS

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees