Zeilende wereldreiziger (72) al ruim twee maanden vermist

Waar is Jean Dheedene (72)? Al meer dan twee maanden is er geen spoor meer van de gepensioneerde ondernemer uit het West-Vlaamse Deerlijk, die in een zeilboot de wereld verkende. Het Belgische gerecht is een onderzoek gestart, terwijl zijn familie nagaat of zijn boot misschien op Gran Canaria werd gespot.

Cedric Lagast

Jean Dheedene vertrok op 10 augustus met zijn zeilboot in de haven van La Graciosa, een klein eiland net boven Lanzarote. Hij zou een stuk van de westkust van Afrika afzeilen in zijn 13 meter lange zeilboot Walk About 1. Tot in Dakar, de hoofdstad van Senegal. “Hij had berekend dat hij daar rond 24 augustus zou arriveren”, zegt zijn zoon, de kunstenaar Stefaan Dheedene (40).

Of de West-Vlaamse zeilboot daar ooit aanmeerde, is hoogst onzeker. Want de familie kreeg sinds het vertrek geen teken van leven meer. “Vader houdt ons altijd nauwgezet op de hoogte tijdens zijn reizen. Als hij ergens vertrekt, dan laat hij ons weten wanneer hij zal aankomen en zodra dat gebeurd is, belt hij. Hij zou ons nooit zo lang in het ongewisse laten.”

Hoewel Jean Dheedene wellicht in internationale wateren verdween, wordt het onderzoek naar zijn verdwijning gevoerd door het Kortrijkse parket en de Cel Vermiste Personen van de federale politie, met de hulp van Buitenlandse Zaken.

MEER NIEUWS