Fit & Gezond

Anorexiapatiënte die maar twintig kilo woog, is nu onherkenbaar

Een half jaar geleden woog de Amerikaanse Rachel Farrokh (37) nog amper twintig kilo. Haar oproep om financiële hulp voor een dure behandeling die haar leven kon redden, werd miljoenen keren bekeken. Vandaag is Rachel bijna genezen en wil ze zich inzetten om andere anorexiapatiënten te helpen.

Het begon met een paar kilo, die Rachel tien jaar geleden wilde kwijtspelen. Het eindigde met een eetstoornis, waardoor ze na tien jaar nog amper twintig kilo woog. Er was slechts één behandeling die haar nog kon redden, maar die was peperduur. Via een oproep op het internet slaagde Rachel er in het geld bij elkaar te krijgen.

Rachel werd behandeld, eerst in California en later in Portugal. Een half jaar later is ze aan de beterhand en liet ze zich voor het eerst weer zien in Washington, waar ze deelnam aan een optocht voor de strijd tegen eetstoornissen. Hoewel Rachel nog zwak is en ondersteuning nodig heeft van haar man Rod Edmondson, lijkt ze in niets meer op de vrouw van vijf maanden geleden, die niet meer kon staan en nauwelijks nog kon praten. "Ik werd eindelijk behandeld met respect, iets waarvan ik niet wist dat ik het verdiende", zei ze tegen de Amerikaanse zender NBC. "Iedereen was zo bezorgd om mijn lichaam, maar mijn lichaam reageerde niet omdat niemand begreep dat mijn hoofd ook mee moest. In mijn hoofd is het veel helderder nu en ik kan weer nadenken".

Hoewel ze nog een weg te gaan heeft, is Rachel vastbesloten te genezen en zich te blijven inzetten voor lotgenoten die hetzelfde doormaken. "Ik heb een grote familie, de hele wereld", zegt de vrouw, die ooit graag actrice wilde worden. "Er staan zoveel mensen achter mij en ik heb nu een platform waarmee ik mensen bewust kan maken van de problematiek. Aan de zijlijn blijven staan is geen optie meer voor mij".

 

 

Corrigeer

Het beste van Enkel voor abonnees