Nog geen uitsluitsel over oorzaak

Ontploffing en brand in kerncentrale Doel: "Kan overal gebeuren"

Ontploffing en brand in kerncentrale Doel: "Kan overal gebeuren"

Foto: Belga

Beveren-Waas - In de kerncentrale van Doel in Beveren is zaterdagavond rond 23 uur een incident gebeurd, van niet-nucleaire aard, zegt woordvoerster Els De Clercq. De transformator van reactor 1 heeft een twintigtal minuten gebrand, maar het vuur is intussen geblust. Er vond ook een kleine ontploffing plaats. Tegelijk met de ontploffing en brand in Doel 1 vond een kleine spanningsdip op het stroomnet plaats. "Het is het zoveelste incident met de kerncentrale', zegt SP.A-kamerlid Johan Vande Lanotte.

Aangezien de reactor stilligt en er geen splijtstof aanwezig is, was er geen gevaar voor het personeel en voor de omgeving van de kerncentrale, zegt de woordvoerster nog.

Door de brand is de automatische blusinstallatie boven de transformator in werking geschoten. De bedrijfsbrandweer leverde de nabluswerken. De brandweer van Beveren was opgeroepen, maar diende niet tussenbeide te komen.

"Een brandje"

Wat er zich precies heeft afgespeeld in de kerncentrale, is nog niet bekend. "Het belangrijkste is dat alles veilig is", aldus De Clercq. Ze heeft het over "een brandje" en "een kleine ontploffing" op de transformator van reactor 1. De kerncentrale van Doel beschikt over een eigen brandweer, maar had zaterdagavond ook de brandweer van Beveren opgeroepen. Volgens de woordvoerdster is er geen gevaar geweest voor het personeel van de centrale en voor de omgeving.

FANC: “Incident staat los van heropstart"

"Het incident in Doel staat los van de mogelijke heropstart en verlenging van Doel 1 en 2." Dat zegt een woordvoerster van het Federaal Agentschap voor Nucleaire Controle (FANC).

Het FANC is door uitbater Electrabel op de hoogte gebracht van het incident. Omdat de brand en ontploffing plaatsvond in de niet-nucleaire zone is er geen reden tot onmiddellijke tussenkomst van het agentschap, aldus woordvoerster Nele Scheerlinck.

Het FANC zal de situatie wel verder opvolgen. “Dergelijk incident kan overal gebeuren, in elke grote fabriek of installatie”, verduidelijkt de woordvoerster.

Parket: "Geen aanwijzingen kwaad opzet"

De ontploffing en brand kende een accidentele oorzaak en er zijn geen aanwijzingen van kwaad opzet. Dat zegt de Dendermondse afdeling van het parket Oost-Vlaanderen, dat geen eigen branddeskundige heeft aangesteld voor verder onderzoek. “Er was geen reden voor het parket om tussenbeide te komen en er waren al deskundigen van het FANC aanwezig. Het ging om een accidentele oorzaak. Er is geen enkele aanwijzing van kwaad opzet of vermoeden van een misdrijf”, zegt parketwoordvoerster Eva Brantegem.

Geen directe gevolgen voor energiebevoorrading

De kernreactor Doel 1 lag al sinds begin van het jaar stil omdat de levensduur van 40 jaar was bereikt. Het incident van zaterdagnacht heeft dan ook geen directe gevolgen voor de energiebevoorrading in ons land. De gevolgen op langere termijn, zijn nog onduidelijk.

In de kerncentrale van Doel werkt alleen nog reactor 4, goed voor ruim 1.000 Megawatt (MW) aan energie. Doel 1 (433 MW) en 2 (433 MW) werden voorbereid om opnieuw herop te starten, als de federale regering daarvoor het licht op groen zet. Reactor Doel 3 (1.006 MW) ligt al geruime tijd stil nadat er haarscheurtjes zijn ontdekt.

Elia: "Korte spanningsdip"

Tegelijk met de ontploffing vond ook een kleine spanningsdip op het stroomnet plaats. Die spanningsdip was lokaal merkbaar, in het noorden van het land. “Het is mogelijk dat mensen dat thuis gemerkt hebben. De lichten kunnen heel kort hebben geflikkerd”, luidt het bij Elia.Er is momenteel geen enkele impact meer op het net. Er is geen probleem met de bevoorradingszekerheid, aldus nog Elia.

Het is nog niet duidelijk wat de link is tussen de brand en de spanningsdip op het net, luidt het bij Electrabel.

Winter

Op korte termijn verandert het incident van zaterdagnacht dus niets aan de bevoorrading uit kernenergie. Maar op langere termijn, en met de winter in aantocht, heeft het incident van zaterdagnacht misschien wel gevolgen. Al is het nog helemaal niet duidelijk welke schade de ontploffing en brand hebben aangericht bij reactor 1, beklemtoont woordvoerster Els De Clercq van Electrabel.

De levensduurverlenging van Doel 1 en 2 moet ook nog groen licht krijgen van de federale regering. De streefdatum voor de heropstart ligt naar verluidt op 1 december.

“Zoveelste incident”

Het incident in de kerncentrale van Doel 1 toont nog maar eens aan hoe onvoorzichtig het is om geen milieueffectenrapport te eisen voor de heropstart en levensduurverlenging van Doel 1. Dat zegt SP.A-kamerlid Johan Vande Lanotte.

“Dit is het zoveelste incident in een kerncentrale, deze keer net in die die men wil verlengen. Dit zegt veel over de keuze die is gemaakt om met deze oude installaties verder te willen werken”, aldus Vande Lanotte.

Hij wijst er op dat SP.A en Groen hebben voorgesteld om, in plaats van Doel 1 en 2 te verlengen, een extra kabel met Nederland te leggen. “Men wou dit niet doen en wou verder gaan met Doel 1 en 2. Als blijkt dat dat nu niet meer kan en men met stroomtekorten zit, is dit de verantwoordelijkheid van de regering”, argumenteert het SP.A-kamerlid.

"Dit is nog maar eens een incident in een kerncentrale. De tel is bijna niet meer bij te houden." Dat zegt Groen-kamerlid Kristof Calvo, die de regering oproept de verlenging van de reactoren Doel 1 en 2 niet te laten doorgaan.  

Het Groen-kamerlid ziet in de explosie en brand geen reden tot paniek, maar wel tot actie. "Er is nog een parlementaire stemming nodig over de verlenging. Ik roep de regering op de verlenging van Doel 1 en 2 niet te laten doorgaan".

Zorgen in Nederland

In de Nederlandse gemeenten Bergen op Zoom en Woensdrecht, vlakbij de Belgische grens en de kerncentrale van Doel, is men bezorgd over de ontploffing. De lokale politieke partij GBWP roept op tot een definitieve sluiting. Dat meldt de regionale Omroep Brabant.

Evert Weys, fractievoorzitter van de lokale partij GBWP in Bergen op Zoom, wijst erop dat de ontploffing een nieuw hoofdstuk is in een reeks incidenten in de centrale, en verslechteren die het gevoel van veiligheid in de omgeving. GBWP vindt dat de reactoren Doel 1 en Doel 2 dan ook niet langer opengehouden mogen worden.

Weys roept de gemeenten in de omgeving, de veiligheidsregio’s, de provincies Noord-Brabant en Zeeland en de Nederlandse overheid op om de handen ineen te slaan en te eisen dat er een grensoverschrijdende inspraakprocedure komt, waarin op definitieve sluiting kan worden aangedrongen, zo meldt Omroep Brabant.

De burgemeester van de Nederlandse grensgemeente Woensdrecht, Steven Adriaansen, deelt die zorgen om de veiligheid. Het incident is geen aanleiding om de onmiddellijke sluiting te eisen, maar dit is het zoveelste incident op rij, zegt hij de regionale krant BN DeStem. “Onze zorgen om de veiligheid blijven”.

Corrigeer

IN HET NIEUWS

Verkiezingen in jouw gemeente:

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees