Meer dan achthonderd mensen wonen Reveil-concert bij

Zinger zingt op kerkhof voor overleden bandlid

Zinger zingt op kerkhof voor overleden bandlid

"Het optreden deed deugd, samen verdriet verwerken is zoveel beter dan alleen", zegt Pieter. Foto: eva

Deerlijk -

Twee dagen nadat hun trompettist het leven liet bij een verkeersongeval zong de band Zinger op het kerkhof van Deerlijk. “We hebben extra luid gespeeld en gezongen, speciaal voor onze Jef”, zegt zanger Pieter Deknudt.

Hartverwarmende muziek brengen om de kilte van een kerkhof te laten vergeten. Dat is het idee achter de Reveil-concerten op Allerheiligen van zanger Pieter Deknudt en zijn popgroep Zinger. Vorig jaar ging het initiatief van start als eerbetoon aan vier bevriende jonge Deerlijkenaren, die in amper acht maanden tijd het leven lieten. Omdat het kerkhofconcert de muzikanten van Zinger en alle aanwezige nabestaanden zo'n deugd deed, werd de troostende gedachte verspreid. Met als resultaat dat gisteren op twintig kerkhoven in heel Vlaanderen de stilte werd verbroken met akoestische optredens.

Maar alsof het noodlot ermee gemoeid is, werd het optreden van Zinger op het kerkhof van Deerlijk opnieuw een eerbetoon. Ditmaal aan hun eigen trompettist Jef Six (35), die vrijdag om het leven kwam. “We hebben extra luid gespeeld en gezongen, speciaal voor Jef”, zegt zanger Pieter na het optreden. “Het voelde als vier seizoenen op één dag. De klap zal nu wel komen, maar we hebben er echt troost uit geput. Verdriet verwerk je beter samen dan alleen. Daarom hebben we ook geen seconde getwijfeld om op te treden. We moesten dit gewoon doen voor Jef en voor onszelf, maar eigenlijk nog veel meer voor alle mensen die worden geconfronteerd met de dood. We willen hen troost bieden en aanmoedigen om dankbaar te zijn voor de mooie herinneringen aan hun geliefde.”

En dat was het ook voor de ouders van de verongelukte brandweerman Wouter Vancraeynest. Zijn levensverhaal werd verteld door collega en vriend Karl Vannieuwenhuyze. “Het is zwaar, maar ook erg troostend”, zeggen vader Gaby en moeder Rita. “Het is een zeer mooi eerbetoon, het doet deugd dat onze Wouter nog niet is vergeten.”

Meer dan achthonderd mensen woonden het Reveil-concert bij. “Het is echt ongezien wat die gasten bereiken”, zegt pastoor Marc Messiaen. “Ze leren ons op een positieve manier omgaan met gemis en slagen erin om geloof te overstijgen, echt prachtig.”

Corrigeer

IN HET NIEUWS

Verkiezingen in jouw gemeente:

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees