Bondscoach De Bie laat Vantornout thuis voor EK: "Logische keuze"

Klaas Vantornout zit verrassend genoeg niet in de Belgische EK-selectie Foto: Belga

Bondscoach Rudy De Bie heeft maandag zijn selectie met twaalf renners vrijgegeven voor het EK veldrijden, dat zaterdag (7 november) plaatsvindt in het Nederlandse Huijbergen. Klaas Vantornout valt daar verrassend buiten. "Een logische keuze", licht hij toe. "Klaas is niet fit genoeg en hervat dan beter niet op een Europees kampioenschap."

Veldrijden op Sportwereld.be

De selectie bestaat (in alfabetische volgorde) uit Jens Adams, Tom Meeusen, Tim Merlier, Sven Nys, Kevin Pauwels, Rob Peeters, Diether Sweeck, Laurens Sweeck, Wout Van Aert, Dieter Vanthourenhout, Michael Vanthourenhout en Gianni Vermeersch.

Opvallend is dus dat De Bie ervoor kiest om Belgisch kampioen Klaas Vantornout niet op te nemen in zijn selectie voor Huijbergen. De Belgische kampioen gaf medio oktober ziek forfait voor de Wereldbeker in Valkenburg. Na de infectie hervatte hij in de Poldercross in Kruibeke. Vantornout startte ook in Zonhoven, maar kwam daar zwaar ten val, met als gevolg een spierscheurtje in zijn schouder en een verstuiking in de heup. Hij gaf daarom afgelopen weekend forfait voor de Koppenbergcross wegens niet voldoende hersteld.

Jurgen Mettepenningen, manager van Sunweb-Napoleon Games, hoopte vrijdag nog dat Vantornout zou mogen hervatten op het EK. "Dat zou geen cadeau zijn voor Klaas", stelt de bondscoach echter. "Een renner, en zeker een Belgisch kampioen, kan niet deelnemen aan een EK als hij niet topfit is. Het is nog altijd een EK, daar tellen alleen 'de knikkers'. Als je het parcours van Klaas de voorbije weken bekijkt, is het normaal dat hij er niet bij is. Je kan dan beter zijn plaats in de selectie aan iemand geven die wel fit is. Het is verstandiger voor hem dat hij zondag de competitie hervat in Ruddervoorde, de derde manche van de Superprestige. Twee crossen in één weekend is misschien ook wat te hoog gegrepen. Kortom, het is beter dat ik hem thuislaat."

De Bie had telefonisch contact met Vantornout om hem op de hoogte te brengen van het nieuws. "Ik heb een goede babbel met hem gehad", zei De Bie. "Klaas had begrip voor mijn keuze. Zo'n niet-selectie betekent niet het einde van de wereld voor hem. Met het oog op wat allemaal nog komt, is hervatten in Ruddervoorde een verstandige keuze. Daar vindt hij een parcours dat hem ligt, hij heeft er al gescoord in het verleden (hij won er in 2013, nvdr.)."

Belgische renners verblijven niet op hotel

De Belgische eliterenners verblijven, in tegenstelling tot bij een WK, niet op hotel met de Belgische ploeg in voorbereiding op het EK. "Het parcours in Huijbergen is een beetje vergelijkbaar met dat van Zonhoven, veel zand, veel klimwerk", licht bondscoach Rudy De Bie toe. "Wie wil, kan het trouwens al eens verkennen op woensdagnamiddag. Ook doen we met de Belgische ploeg, de jeugdrenners toch, een verkenning op vrijdagnamiddag."

Huijbergen ligt op zo'n 25 km van Antwerpen. De hotels in het Nederlandse dorp moeten niet meteen een stormloop van Belgische renners verwachten. "Enkel de jeugdrenners verblijven vanaf vrijdag op hotel", aldus de bondscoach. "De mannen en vrouwen elite gaan niet mee."

Het EK in het Duitse Lorsch was vorig jaar bijzonder succesvol voor de Belgische selectie, met een wereldtitel bij de beloften voor Wout Van Aert, bij de junioren voor Eli Iserbyt en bij de vrouwen elite voor Sanne Cant. Ook was er zilver voor Jappe Jaspers en Laurens Sweeck. "Dat resultaat evenaren wordt moeilijk", beseft De Bie. "Maar ik wil er wel goed scoren. Ik merk ook dat al mijn jongens bijzonder gemotiveerd zijn. Ze willen er voor gaan. We hebben reële kansen op goud, maar een getal ga ik daar niet op kleven. Met het oog op het WK eind januari in Zolder zou het alleszins een goede zaak zijn om enkele titels te grijpen. De Europese kampioen is sowieso startgerechtigd. Als dat een Belg is, komt er dus een extra plaats in mijn selectie voor het WK."

Jongens junioren:
Alex Colman, Jari De Clercq, Alessio Dhoore, Jarne Driesen, Andreas Goeman, Jappe Jaspers, Tijl Pauwels, Seppe Rombouts, Gianni Siebens, Toon Vandebosch, Victor Vandebosch en Florian Vermeersch

Meisjes beloften (U23):
Femke Van Den Driessche en Laura Verdonschot

Jongens beloften (U23):
Thijs Aerts, Nicolas Cleppe, Jonas Degroote, Kobe Goossens, Quinten Hermans, Daan Hoeyberghs, Eli Iserbyt, Yannick Peeters, Jelle Schuermans, Elias Van Hecke, Berne Vankeirsbilck en Yorben Van Tichelt

Vrouwen elite:
Sanne Cant, Loes Sels, Ellen Van Loy, Karen Verhestraeten en Jolien Verschueren

Mannen elite
Jens Adams, Tom Meeusen, Tim Merlier, Sven Nys, Kevin Pauwels, Rob Peeters, Diether Sweeck, Laurens Sweeck, Wout Van Aert, Dieter Vanthourenhout, Michael Vanthourenhout en Gianni Vermeersch

Corrigeer

Het Nieuwsblad biedt meer dan 1.000 reeksen in 12 sporten aan. Zoek hierboven de uitslagen van uw favoriete club of surf naar onze uitslagenpagina.