Food

Na 256 jaar kunnen nu ook veganisten Guinness drinken

Na 256 jaar kunnen nu ook veganisten Guinness drinken

Foto: Shutterstock

Guinness maakte zonet bekend dat het na 256 jaar voor het eerst het donkere Ierse bier gaat produceren zonder vislijm. Die lijm uit de gedroogde zwemblazen of vinnen van vissen werd gebruikt bij het filterproces om het bier helderder te maken. Vanaf volgend jaar komt de brouwerij met een alternatief op de proppen. De omschakeling komt er nadat veganisten die al graag eens een biertje drinken protesteerden tegen het gebruik ervan.

"Terwijl de vislijm op doeltreffende wijze aan het filterproces toedraagt en al vele jaren wordt gebruikt, hebben we nu beslist om te stoppen er gebruik van te maken eenmaal de nieuwe filterhulp wordt ingeschakeld", zegt de woordvoerder van Guinness tegen de krant The Times.

Guinness, dat al sinds 1759 van het goedje gebruikmaakt bij het brouwen van zijn bier, heeft dus eindelijk gehoor gegeven aan de steeds luider weerklinkende vraag van veganisten om de lijm er uit te halen. Het grootste deel van de vislijm werd wel uit het bier gefilterd, maar er bleven altijd restanten achter en ook het feit dat veel van de brouwers het gebruik van vislijm niet vermelden op het etiket vonden ze niet oké.

In België wordt normaal geen vislijm gebruikt tijdens het productieproces van bieren. Guinness was nog een van de laatste overblijvende producenten die deze methode toepaste. 

 

Corrigeer