Onderzoeker ontdekt mogelijk ander universum naast het onze

Een ander universum naast het onze. Er bestaan al veel theorieën over, maar echte bewijzen waren er vooralsnog niet. Een mysterieuze gloed in de ruimte zou daar nu mogelijk verandering in kunnen brengen.

De vreemde gloed werd waargenomen door telescopen van het oude Planck-observatorium van Europese ruimteorganisatie ESA. Volgens onderzoeker Ranga-Ram Chary wijst de gloed erop dat ons universum ooit mogelijk gebotst is met een ander universum. Daar kwam hij op door het licht van ons universum te wissen uit beelden die de Planck-telescoop maakte van het gehele heelal: terwijl het resultaat daarvan gewoon ruis had moeten zijn, bleken er heldere vlekken te zien, vlekken die 4.500 keer helderder zijn dan men zou verwachten, zo staat te lezen op New Scientist .

Volgens Chary zijn die vlekken mogelijk het resultaat van een botsing tussen ons universum en een ander universum, waarbij materie van het ene universum in het andere terechtkomt.

Bubbels

Het idee dat ons universum niet het enige is, is alleszins niet nieuw. Zo zouden er volgens een aantal theorieën meerdere ‘bubbels’ in het heelal zweven, waarbij iedere bubbel telkens een universum is. De verschillende bubbels zijn daarbij ontstaan uit éénzelfde vacuüm vol energie, waarna ze uit elkaar zijn gevlogen. De ruimte tussen onze bubbel en andere bubbels wordt daarbij steeds groter. De gloed die ontdekt is zou erop kunnen wijzen dat een van die andere bubbels bij het ontstaan van het heelal dicht genoeg bij het onze vloog om er een ‘afdruk’ te kunnen achterlaten, waarna de twee bubbels, ons universum en een ander universum, voorgoed uit elkaar gingen.

In het verleden is al gebleken dat mysterieuze lichtvlekken konden verklaard worden door interstellair stof dat onze blik op het heelal vertroebelt. Wetenschappers pleiten er dan ook voor om eerst ook alternatieve verklaringen te zoeken vooraleer er conclusies getrokken worden.

Corrigeer

POPULAIRE VIDEO'S