Dure vis in een op de drie gevallen vervangen door goedkoop alternatief

Grote visfraude in Brusselse restaurants blootgelegd

Grote visfraude in Brusselse restaurants blootgelegd

Foto: iStock

Brussel -

De federale overheidsdienst wil het nieuws over gesjoemel met vis in Brusselse restaurants ten gronde onderzoeken en zal indien nodig ook acties ondernemen. Dat valt dinsdag te horen nadat uit DNA-tests was gebleken dat een op de drie geserveerde vissen in Brussel niet de soort is die besteld werd. Verschillende chefs van visrestaurants die wij contacteerden, reageren verrast op het gesjoemel.

De milieuorganisatie Oceana, een belangenvereniging die streeft naar de instandhouding van de visbestanden, nam tussen maart en juni van dit jaar 280 vismonsters in Brusselse restaurants en de kantines van de Europese instellingen. Uit DNA-onderzoek op de stalen bleek dat 31,8 procent van de vismonsters foutief geëtiketteerd waren en dus een andere vis bevatte dan op het menu stond.

De vissoorten die werden getest, zijn tong, kabeljauw en blauwvintonijn. De verschillende stalen werden geanalyseerd door het Laboratorium voor Biodiversiteit en Evolutionaire Genomica (KU Leuven).

"In 95 procent van de gevallen werd er gefraudeerd met blauwvintonijn", zegt Lasse Gustavsson, directeur van de Europese tak van Oceana. "Deze kostbare vissoort werd in 72 procent van de monsters vervangen door geelvintonijn en in 22 procent door de overbeviste grootoogtonijn."

Sushi-restaurants

Maar ook met tong (11 procent) en kabeljauw (13 procent) wordt er regelmatig bedrog gepleegd. "Tong wordt vaak vervangen door andere platvissen zoals Japanse schar of gekweekte zoetwatervis", aldus Gustavsson, "Kabeljauw wordt vervangen door meer dan tien verschillende soorten: vooral pangasius, koolvis en heek."

Meer dan 77 procent van de monsters zijn genomen in restaurants in de buurt van de Europese instellingen en het centrum. Vijftien procent is afkomstig uit kantines van het Europees Parlement en de Europese Commissie. De overige monsters zijn genomen in sushi-restaurants.

"We niet weten op welk niveau er fouten zijn gemaakt", verduidelijkt Gustavsson. "Zo is het goed mogelijk dat niet het restaurant maar de groothandel een fout etiket heeft gebruikt.

Acties niet uitgesloten

Bij de Europese Commissie valt dinsdag te horen dat drie Belgische bedrijven instaan voor de restaurants en kantines van de Europese instellingen. De controle daarvan gebeurt door het voedselagentschap. Bij het FAVV wordt de bal echter doorgespeeld naar de FOD Economie, verantwoordelijk voor economische fraude.

De overheidsdienst belooft het rapport te analyseren en sluit acties niet uit. De Economische Inspectie voerde de voorbije twee jaar 264 onderzoeken uit, wat twintig pv's en drie dagvaardingen opleverde. De controles zijn vooral gericht op supermarkten, groothandels en viswinkels. Over de restaurants zijn er naar verluidt weinig klachten.

Slechte naam voor hele sector

"Mogelijk gebeurde het gesjoemel bij de visleveranciers, de groothandelaars die de restaurants bevoorraden. Anderzijds, een chef die het verschil niet ziet tussen kabeljauw en koolvis, daar heb ik ook mijn bedenkingen bij. Dat is hetzelfde als een beenhouwer varkensvlees verkoopt voor rundsvlees. Als het uit puur winstbejag gebeurde, moet er streng tegen opgetreden worden. Want zoiets geeft de hele sector een slechte naam", zegt een chef die een restaurant heeft op de Brusselse Vismarkt.

"Dat men in een broodjeszaak een broodje met wilde zalm verkoopt maar dat men er stiekem gekweekte zalm tussen legt, kan en wil ik nog geloven. Maar in een restaurant is zoiets ongehoord. Een kok die kabeljauw op de kaart zet, moet niets anders in de pan leggen. Tenzij hij de klant verwittigt dat er geen kabeljauw is. Maar dan moet hij dat niet aan de prijs van kabeljauw verkopen. Anderzijds, voor zover ik vernomen heb, is geen enkele restaurantuitbater op heterdaad betrapt. Als ze dat echt consequent zouden gedaan hebben, zouden ze volgens mij al lang tegen de lamp zijn gelopen."

Corrigeer

IN HET NIEUWS

Verkiezingen in jouw gemeente:

Meest Gelezen

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees