N-VA wil aantal pro deo’s per rechtzoekende plafonneren

N-VA wil aantal pro deo’s per rechtzoekende plafonneren

Themabeeld Foto: Vum

N-VA wil een maximum zetten op het aantal pro deo-dossiers per rechtzoekende, weliswaar met de mogelijkheid om er uitzonderlijk van af te wijken. Dat moet het systeem van kosteloze rechtsbijstand voor iedereen helpen garanderen, argumenteert de partij. Coalitiepartner CD&V ziet een plafond echter niet zitten.

Mensen met beperkte middelen kunnen een beroep doen op een pro deo-advocaat om hen bij te staan bij gerechtelijke geschillen. N-VA onderstreept dat toegang tot het recht een grondrecht is, maar waarschuwt dat hervormingen nodig zijn. Tussen 2003 en 2013 zijn de kosten immers meer dan verdrievoudigd tot 78 miljoen euro, argumenteert Kamerlid Goedele Uyttersprot.

Om “overconsumptie” tegen te gaan, pleit Uyttersprot voor een maximum aantal dossiers per rechtzoekende. “Af en toe blijkt immers dat er een ongewoon aantal dossiers tweedelijnsbijstand lopen voor eenzelfde rechtzoekende”, verduidelijkt het Kamerlid. Volgens haar ligt de oorzaak soms bij een overijverige advocaat, maar soms staat de betrokkene er zelf op dat voor het geringste geschil een aanvraag wordt opgestart.

Coalitiepartner CD&V voelt echter weinig voor een plafond. “Je kan de noodzaak om naar Justitie te gaan niet zomaar kwantificeren”, reageert Kamerlid Sonja Becq. “Iemand die zich in nesten gewerkt heeft zal soms vaker bijstand nodig hebben. Of neem nu iemand die verschillende keren wordt aangereden of iets anders wordt aangedaan? Daar kan je toch niet zomaar een aantal op plakken.”

Becq betwijfelt bovendien of een maximumaantal een toets van het mensenrechtenhof wel zou doorstaan. Zij ziet dus meer heil in de voorstellen om het systeem te hervormen die partijgenoot en minister Koen Geens al naar voren schoof in zijn Justitieplan. Het gaat onder meer om een betere opvolging door de bureau’s voor juridische bijstand, extra mogelijkheden om advocaten te sanctioneren en de optie om rekening te houden met het volledige inkomen. Ook Uyttersprot ziet heil in dat laatste. Een tweede wetsvoorstel van haar hand geeft de bureau’s voor juridische bijstand daartoe extra controlemogelijkheden. “Soms houdt een aanvrager van juridische tweedelijnsbijstand immers - al dan niet bewust - informatie achter over bepaalde financiële inkomsten” zoals bijvoorbeeld opbrengstwoningen, verduidelijkt zij nog.

Corrigeer

IN HET NIEUWS

Verkiezingen in jouw gemeente:

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees