Meer vrouwelijke kandidaten als er geen (m/v) bijstaat

Meer vrouwelijke kandidaten als er geen (m/v) bijstaat

Foto: Photo(c) Paul van Riel / HH

Zeg niet langer: “Lood­gieter (m/v)”. Maar: Loodgieter/Loodgietster”. Uit een Antwerps onderzoek blijkt dat vrouwen dan sneller zullen solliciteren. Daarom adviseert de VDAB werkgevers om in vacatures voor ‘mannenberoepen’ een dubbele functieomschrijving te vermelden. “Gebruik ook vrouwelijke termen als gepassioneerd, in plaats van het meer mannelijke ondernemend.”

De arbeidsmarkt heeft nood aan loodgieters, heftruckchauffeurs en andere technische en wetenschappelijke profielen. “Het tekort kan ­worden opgelost door die beroepen aantrekkelijker te maken voor ­vrouwen”, zeggen onderzoekers van de Universiteit Antwerpen en de ­Karel de Grote-Hogeschool. Volgens hen is het woordgebruik daarbij ­cruciaal. “Want als je vacatures van mannen­beroepen vervrouwelijkt, willen ook dames solliciteren.”

Vacatures worden nu nog in de mannelijke vorm geschreven. Bijvoorbeeld: “Piloot”, gevolgd door “(m/v)”. “Maar je kunt het beroep ook in paarvorm zetten, bijvoorbeeld: Piloot/Pilote”, zegt Dries Vervecken van de Karel de Grote-Hogeschool. “Zo kunnen we ons gemakkelijker voorstellen dat ook vrouwen een mannelijk beroep succesvol uitoefenen. Het effect is nog sterker als je eerst de vrouwelijke vorm gebruikt. Dus: Pilote/Piloot.”

Corrigeer

MEER NIEUWS