Jozef De Kesel officieel aangekondigd als nieuwe aartsbisschop

De Brugse bisschop Jozef De Kesel is de nieuwe aartsbisschop van het aartsbisdom Mechelen-Brussel. Het nieuws lekte gisteren al uit, maar werd zopas officieel bevestigd op een persconferentie.

Wie de opvolger van monseigneur Léonard zou worden, was tot gisteren onduidelijk. Johan Bonny, bisschop van Antwerpen - populair, ook bij niet-gelovigen, door zijn progressieve ideeën - leek de beste kaarten te hebben. De naam van Bonny werd echter meestal onmiddellijk gevolgd door een tweede naam. ‘Schrijf Jozef De Kesel zeker niet af’, klonk het. ‘Als Bonny zijn hand effectief overspeeld heeft, blijft de Brugse bisschop een goede terugvalpositie.’

Gisteren raakte bekend dat het toch niet Bonny, maar wel degelijk de Brugse bisschop Jozef De Kesel aartsbisschop Léonard zou opvolgen. Het nieuws werd vandaag om 11:30 uur officieel bekendgemaakt op een persconferentie. De Kesel neemt zijn functie als aartsbisschop officieel op zaterdag 12 december in de Sint-Romboutskathedraal van Mechelen, wanneer hij bezit neemt van de nieuwe katheder in de kathedraal, aldus Tommy Scholtes van de Bisschoppenconferentie.

Bisschop van Brugge

Mgr. De Kesel is 68 en volgde in de zomer van 2010 Roger Vangheluwe op als bisschop van Brugge. De Kesel was één van de drie namen op het lijstje dat de pauselijke nuntius in Brussel naar het Vaticaan had gestuurd, naast Johan Bonny en Lode Van Hecke. De jongste weken werd vooral de Antwerpse bisschop Bonny genoemd, maar uiteindelijk werd het dus De Kesel.

Mgr. André Léonard had op 6 mei zijn ontslag aangeboden aan paus Franciscus. Maar wanneer hij effectief afscheid neemt als aartsbisschop, is nog niet duidelijk. "Ik wens mgr. De Kesel het beste toe en ik ben blij dat hij mijn taak overneemt", aldus Léonard vrijdag. "Nu kan ik echt op pensioen gaan. Bovendien is het toevallig vandaag de dag van de Heilige Leonardus."

De Kesel zei vrijdag verrast te zijn over zijn benoeming. "Ik was vijf jaar bezig in Brugge en misschien dacht men dat het beter was om daar nog even verder te doen. Bovendien waren er nog veel andere goede kandidaten", zei hij.

Nieuwe toekomst uitbouwen

De nieuwe aartsbisschop was in het verleden al hulpbisschop van Brussel en van Vlaams-Brabant en Mechelen en werkte samen met kardinaal Danneels en aartsbisschop Léonard. "Ik ben heel gelukkig geweest tijdens mijn passage in Brussel", aldus De Kesel. Hij benadrukt dat hij met plezier zal samenwerken met de drie hulpbisschoppen in het aartsbisdom.  

De Kesel ging niet uit de weg dat de Kerk een crisis doormaakt, en dat er moet nagedacht worden over de plaats van de religie in onze seculiere maatschappij. "Een crisis is echter ook positief, want zo krijgen we de kans om een nieuwe toekomst uit te bouwen", aldus De Kesel.

Mgr. Léonard was ook voorzitter van de Belgische Bisschoppenconferentie, maar de benoeming van de nieuwe voorzitter gebeurt onder de bisschoppen. De nieuwe aartsbisschop blijft tot 12 december administrator in Brugge. Tegen dan moet een college van consultoren een nieuwe administrator aanduiden, die in functie blijft tot de benoeming van de nieuwe bisschop een feit is.

Mgr. De Kesel wordt de vierde aartsbisschop sinds de naamsverandering van het aartsbisdom Mechelen in aartsbisdom Mechelen-Breussel. Zijn voorgangers zijn kardinaal Leo-Joseph Suenens (1962-1980), kardinaal Godfried Danneels (1980-2010) en André-Joseph Léonard (2010-2015).

Corrigeer

MEER NIEUWS