Eerste café verzegeld wegens overtreden rookverbod

Eerste café verzegeld wegens overtreden rookverbod

Foto: David Van Hecke

Gent -

Voor het eerst is in ons land een maand lang een café verzegeld waarvan de uitbater halsstarrig bleef weigeren om het rookverbod na te leven. De ‘primeur’ was voor het Turkse café Milano – intussen omgedoopt tot Venus – in Gent, dat de voorbije jaren liefst negen keer werd geverbaliseerd. Twee andere veroordeelde cafébazen hadden eerder al uit eigen beweging hun zaak gesloten.

Bij Volksgezondheid reageren ze opgelucht. “We moesten met lede ogen aanzien dat – sinds de eerste boetes eind 2012 – de uitbaters gewoon voortdeden. Zelfs nadat ze in beroep ongelijk kregen, en ook al legden de rechters almaar vaker de maximumstraf op van 1.600 euro”, zegt Paul van den Meerssche, hoofd van de Inspectiedienst Volksgezondheid.

Noch het verhogen van de maximumboetes (tot 6.000 euro) noch de mogelijke sluiting gedurende één tot zes maanden kon een aantal hardleerse cafébazen op andere gedachten brengen. “Wij hopen dat deze eerste effectieve sluiting voor een schokeffect zorgt. Zeker wanneer uitbaters beseffen dat ze zelf niet kunnen kiezen wanneer hun zaak dicht moet.”

Corrigeer

NIEUWS