Onthaalklassen propvol, scholen vragen extra middelen

Scholen worstelen met ongeletterde vluchtelingenkinderen

Scholen worstelen met ongeletterde vluchtelingenkinderen

Foto: afp

Scholen in Antwerpen en Gent krijgen kinderen van asielzoekers op de schoolbanken die volledig analfabeet zijn. “Dat gebeurde vroeger ook wel een keer. Maar nu zit ons klasje propvol”, klinkt het in Antwerpen. “Als we die kinderen alle kansen willen geven, betekent dat enorm veel bijkomend werk voor de school”, wordt gewaarschuwd.

Het belooft vandaag druk te worden aan de schoolpoort. Na het einde van de herfstvakantie gaan enkele honderden vluchtelingenkinderen vandaag voor de eerst keer naar school. En dat zet veel scholen voor bijkomende uitdagingen. Zo worden in Gent en Antwerpen scholen geconfronteerd met vluchtelingenkinderen die volledig analfabeet zijn.

“We hebben altijd al een onthaalklas voor anderstalige nieuwkomers gehad, een zogenaamd OKAN-klasje, waar we gemiddeld één of twee kinderen begeleidden die onvoldoende Nederlands konden lezen en schrijven”, legt directrice van het Koninklijk Atheneum Antwerpen Karin Heremans uit. “Maar de afgelopen weken is het aantal kinderen dat we in die klas opvangen niet alleen fors gestegen, de kinderen die erbij kwamen, zijn bovendien vaak volledig analfabeet, iets wat we tot nu toe maar zelden meemaakten. Het klinkt cru, maar het gaat dan over kinderen die recht uit de bergen van Afghanistan komen en nog nooit een school vanbinnen zagen.”

Bijkomend probleem is dat er wel lesmateriaal voorhanden is voor jonge kinderen én ook voor volwassenen die ongeletterd zijn. “Maar voor wat oudere kinderen en ook pubers is haast geen aangepast lesmateriaal beschikbaar. Onze lesgeefster, met veel ervaring in dit soort taalonderwijs, werkt nu zelf materiaal uit, bijgestaan door leerkrachten van andere Antwerpse scholen.”

Corrigeer

MEER NIEUWS