Geen brokken op eedaflegging nieuw schepencollege Denderleeuw

Geen brokken op eedaflegging nieuw schepencollege Denderleeuw

Archiefbeeld Foto: BELGA

Denderleeuw -

In Denderleeuw legde het nieuwe schepencollege, bestaande uit mandatarissen van CD&V en SP.A/Open de eed af. De drie Vlaams Belang-fractieleden keerden het nieuwe college tijdens de eedaflegging letterlijk de rug toe.

Uittredend burgemeester Jan De Dier (DVD), die weliswaar aanblijft als burgemeester van een coalitie waar hij geen deel van uitmaakt tot Vlaams minister van Bestuurszaken Homans (N-VA) de nieuwe burgemeester Alberic Sergooris (CD&V) benoemt, verklaarde vooraf “geen roet in het eten te gooien.” De Dier zegt ook dinsdag het eerste schepencollege met de nieuwe bestuursploeg te zullen voorzitten en zijn bevoegdheden als burgemeester voorts “ten volle te benutten”. “Ik blijf mijn verantwoordelijkheid opnemen, ik werd ervoor verkozen en word er ook voor betaald,” klonk het.

In de nieuwe coalitie wordt voormalig burgemeester Jo Fonck (SP.A/Open) eerste schepen, huidig eerste schepen Jan De Nul (CD&V) wordt tweede schepen, voormalig schepen Yves Desmet SP.A/Open) wordt derde schepen, huidig schepen Sofie Renders (CD&V) wordt vierde schepen en voormalig gemeenteraadsvoorzitter Jürgen Ruysseveldt (SP.A/Open) wordt vijfde schepen.

De coalitie heeft een krappe meerderheid van 13 op 25 zetels. De grootste partij (SP.A) heeft zeven zetels, gevolgd door CD&V (4), de groenlinkse lokale partij Open (1) en het onafhankelijk raadslid Marleen Buydens. Op de oppositiebanken zit voortaan de gewezen coalitiepartners N-VA en Open VLD/Plus naast Vlaams Belang.

“Achterbaks en onbetrouwbaar”

Op wat scheldwoorden vanuit het publiek richting nieuwe coalitie, en een zich achteraf druk makende ontslagnemende schepen van Sport en Onderwijs, verliep de eedaflegging rustig en zonder incidenten. Voorafgaand aan de eedaflegging liet elke partij zijn licht schijnen over de nieuwe bestuurscoalitie, en daarbij werden harde woorden niet geschuwd. Zo bestempelde uittredend burgemeester Jan De Dier (DVD) zijn gewezen coalitiepartner CD&V als “achterbaks en onbetrouwbaar”. “CD&V heeft de gemeente maandenlang geboycot louter uit eigenbelang,” zei De Dier (DVD), die onder meer wees op “systematische afwezigheid of negativistisch stemgedrag in het schepencollege”.

Eerste schepen Jo Fonck (SP.A/Open) antwoordde dat de nieuwe coalitie zich voorgenomen heeft om niet aan “vuilspuierij” te doen en evenmin aan “een gemene manier van politiek doen”.

Gerechtelijk onderzoek

Het uittredend schepencollege stuurde voorts nog een brief aan minister Homans, waarin ze om een verduidelijking vragen over een bemiddelingsrapport van gouverneur Jan Briers, waarin staat dat ook Alberic Sergooris betrokken zou zijn in een gerechtelijk onderzoek, terwijl hij geen deel uitmaakt van het college 2006-2012 waarvan wel een aantal schepenen verhoord zijn geweest. Ook Vlaams Belang stelde zich daar vragen bij.

Lieven Vernaillen (SP.A) legt donderdag als OCMW-voorzitter de eed af.

Corrigeer

Doe de stemcheck van Het Nieuwsblad en ontdek met welke partij jij het best overeenkomt.

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio